blank

Zaključno s petim aprilom registrovano 54 slučaja malih boginja

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je da su u Srbiji, zaključno sa 5. aprilom, registrovana 54 slučaja malih boginja, od kojih je 41 na teritoriji Beograda.

blank
Foto: Unsplash

Od 41 slučaja morbila, 33 su potvrđena u Torlaku, dok su osam obolelih osoba porodični kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva, navedeno je u saopštenju.

„Batut“ navodi da je među obolelima deset nevakcinisanih osoba uzrasta od osam do 25 godina, dve potpuno vakcinisane osobe uzrasta 14 i 16 godina, kao i 18 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih. Male boginje registrovane su kod osobe od 46 godina sa teritorije Novog Sada, kod deteta sa teritorije Sremskog okruga, odnosno kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga uzrasta 13 meseci.

Slučaj malih boginja potvrđen je kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, dva su slučaja u Valjevu i dva u Mionici. Slučaj malih boginja potvrđen je i kod osobe uzrasta 42 godine sa teritorije Vranja, nepoznatog vakcinalnog statusa.

Slučajevi morbila potvrđeni su i kod osoba starosti 15, 26, 30 i 33 godine iz Pančeva, Kovina i Kovačice, nepoznatog vakcinalnog statusa.

Izvor: FoNet, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.