blank

Astra Zeneka povlači vakcinu nakon priznanja o opasnim nuspojavama

Britansko-švedska farmaceutska kompanija Astra Zeneka najavila je da povlači svoju vakcinu protiv kovida-19 nekoliko meseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove retke i opasne nuspojave, piše Politika.

blank
Foto: Pixabay

Vakcina se više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet.

Zahtev za povlačenje vakcine podnet je 5. marta i danas je stupio na snagu. Slične prijave biće podnete u narednim mesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile vakcinu, poznatu kao Vakzevria.

Astra Zeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva kovida-19, prenosi britanski Telegraf.

Vakzevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem poslednjih meseci zbog veoma retkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi. Astra Zeneka je u sudskim dokumentima podnetim Višem sudu u Londonu u februaru priznala da vakcina „može, u veoma retkim slučajevima, da izazove TTS”.

blank
Foto: Unsplash

TTS, tromboza sa sindromom trombocitopenije, povezana je sa najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava.

Astra Zeneku tuži više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka u slučaju koji se nalazi pred Višim sudom. Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

„Razvili smo vakcine za nove sojeve kovida-19 i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. Astra Zeneka je stoga donela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Evropi”, saopštila je farmaceutska kompanija.

U saopštenju se takođe navodi da je kompanija „ponosna” na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije kovida 19 i tvrdi da je u prvoj godini imunizacija ovom vakcinom spasila preko 6,5 miliona života kroz tri milijarde isporučenih doza širom sveta, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika, Tanjug

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.