blank

Cigarete poskupljuju 1. januara!

Pušače u Srbiji uskoro očekuje još jedno poskupljenje cigareta. Akciza na sve vrste cigareta povećava se od 1. januara što znači da će poskupeti za 10 dinara.

blank
Foto: Pixabay

Nakon ovog poskupljenja, najjeftinija kutija cigareta prodavaće se za 310 dinara, a najskuplja paklica će ići i do 600 dinara.

Podsetimo, od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju 2 puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo i poslednje bilo u julu ove godine. Podizanje cena paklica trajaće sve do 2025. godine, piše Blic Biznis.

Uz njega se na cenu cigareta zaračunava i propocionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjen. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih državnih nameta, proizvođaći će povećati cenu za 10 dinara zbog čega će najeftinije zadovoljstvo pušače koštati 310 dinara a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje oko 600 dinara.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Takva praksa, po kojoj se zbog akciznog kalendara, dva puta godišnje uvećavaju akcize, nastaviće se u naredne tri godine što znači da će ovaj državni namet svoju vrednost promeniti još 6 puta, ako ne računamo ovu koja će se desiti za koji dan, kako bi narednih godina se dostigli standardi koji važe u Evropskoj uniji.

Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbij cenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU. Za naše prilike u nekim državama, poput Irske gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 evra, to je izuzetno skupo. Ipak,u drugim državama je duvan jeftiniji pa tako se u Austriji prosečna cena po paklli kreće 5,1 evro, u Češkoj 3,53, Mađarskoj 3,90 , Sloveniji 3,69 a u Italiji 4,90 evra dok je u Bugarskoj samo 2,5 evra.

I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta uvećava se za dinar po milimetru što znači da će i oni koji ih koriste plaćati skuplje svoj užitak a poskupeće i nesagorevajući duvan.

Kurir.rs/Blic Biznis

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.