blank

Domaće mleko poskupelo 90 odsto, jaja 55 odsto

Kada je reč o domaćim proizvodima poljoprivrede i ribarstva najveći rast cene tokom 2022. godine beleže mleko i jaja.

blank
Foto: Pixabay

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku – Indeksi cena proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva – mleko je u decembru 2022. bilo skuplje čak 90,2 odsto u odnosu na isti mesec 2021, dok su jaja bila skuplja za 55 procenata.

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u decembru 2022. godine, u odnosu na isti mesec 2021. godine, povećane su za 32,1 odsto, naveo je RZS..

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama: žita (22,3 odsto), stoka i živina (36,1 odsto) i stočni proizvodi (81,6 odsto).

Značajan rast cene, osim mleka i jaja, tokom protekle godine beleži i krompir, koji je poskupeo 47 odsto.

Poskupela je i stoka i živina, pa tako svinje na kraju 2022. imaju 44,6 odsto veću cenu nego na kraju 2021.

Voće je za godinu dana poskupelo 6,7 odsto, dok je domaće povrće – neznatno pojeftinilo u odnosu na kraj 2021. godine, i to za 0,9 odsto.

Republički zavod za statistiku navodi da se prosečne cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva računaju na osnovu količina i vrednosti otkupljenih i prodatih proizvoda dobijenih iz statistike prometa i statistike poljoprivrede.

„Istraživanjem su obuhvaćena privredna društva i preduzetnici koji obavljaju otkup proizvoda poljoprivrede i ribarstva neposredno od porodičnih gazdinstava u cilju prodaje ili prerade otkupljenih proizvoda, kao i pravna lica koja obavljaju prodaju proizvoda poljoprivrede i ribarstva iz vlastite proizvodnje“, pojašnjava RZS.

Izvor: N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Poskupeo benzin!

Objavljene su nove cene goriva koje će važiti do petka, 19. aprila. Litar evrodizela će danas od 15 sati do sledećeg petka u isto vreme

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.