blank

EBRD ažurirala prognozu rasta BDP-a Srbije za 2024. sa 2,5 odsto na 3,5

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da je revidirala svoju prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za ovu godinu sa 2,5 odsto na 3,5, koja se, kako je istaknuto, zasniva na snažnom rastu industrijske proizvodnje, realne trgovine na malo i turizma.

blank
Foto: Ibrahim Boran on Unsplash

U 2025. godini EBRD očekuje se da će rast BDP-a Srbije dostići četiri odsto, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, prethodna prognoza rasta BDP-a za 2024. od 2,5 odsto urađena je u septembru prošle godine, a revizija naviše za ovu godinu, odražava snažan rast u prvoj polovini godine, vođen domaćom tražnjom i investicijama koje finansira Evropska unija (EU), delom kao rezultat pada inflacije i relativno blage fiskalne politike.

Prognoze su objavljene kao deo izveštaja EBRD o regionalnim ekonomskim perspektivama, koji predviđa usporavanje rasta na Zapadnom Balkanu na 2,5 odsto u 2023. sa 3,4 odsto u 2022. godini, pošto konstantno visoka inflacija zadržava domaću tražnju i potiskuje potražnju u EU, piše u izveštaju.

Kratkoročni pokazatelji industrijske proizvodnje, realne trgovine na malo i turizma u prva dva meseca 2024. godine ukazuju na snažan rast Srbije, navedeno je u saopštenju.

Očekuje se da će se inflacija vratiti unutar ciljanog opsega centralne banke do kraja godine uz nastavak stroge monetarne politike.

Deficit je nastavio da se smanjuje u prva dva meseca ove godine, uz povećanje izvoza roba i usluga i smanjenje uvoza roba.

Izvor: N1, Beta

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.