blank

Električni trotineti će morati da imaju nalepnicu, a vozači prsluk i kacigu

Vozači električnih trotineta u Srbiji neće smeti da nose slušalice u ušima dok voze, moraće da nose zaštitnu kacigu i svetlo odbojni prsluk, a na trotinetu moraju imati posebnu nalepnicu koja će služiti kao registracijia.

blankFoto: Jonas Jacobsson on Unsplash

Ovo su samo neke od odredbi u predloženim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti sabraćaja na putevima.

Izmene i dopune ovog zakona Vlada je usvojila krajem jula ove godine i on je sada u skupštinskoj proceduri. Predloženo je, između ostalog, da vozači električnih trotineta za kretanje koriste biciklističku stazu, pešačko-biciklističku stazu ili biciklističku traku.

Za vožnju trotineta van posebne staze, odnosno trake, sme se koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra (od desne ivice kolovoza), osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada pretiče ili obilazi.

Vozač električnog trotineta, a ni električnog bicikla ne sme da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 kilometara na sat i mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila.

Ukoliko se dva ili više vozača bicikala, električnih trotineta, mopeda i tricikala kreću u grupi, dužni su da se kreću jedan za drugim.

Električni tortineti ne treba da se registruju, ali je za vožnju u saobraćaju na putu, potrebna nalepnica koju će izdavati Agencija za bezbednost saobraćaja.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.