blank

Pooštravaju se uslovi za dobijanje lovne karte

Kretanje i prisustvo drugih lica (uključujući i decu) sa osobama koja učestvuju u lovu biće zabranjeno, predlaže se u radnoj verziji nacrta izmena i dopuna Zakona o divljači i lovstvu.

blank
Foto: mohammed OUZZAOUI on Unsplash

Pored toga, predlaže se i pooštravanje mera za pravo na lov i dobijanje prava na lovnu kartu, kao i uvođenje obavezne i kontinuirane edukacije lovaca.

Izmene zakona bi obuhvatale i u ukidanje obaveze lovočuvara da nosi oružje, već bi se to ostavilo kao mogućnost.

Lovočuvar bi bio i ovlašćen da udalji iz lova lice koje ne poštuje mere sigurnosti u lovu ili ili lovi divljač na način ili uz upotrebu oružja i municije suprotno zabranama propisanim zakonom ili lovi bez lovne karte ili dozvole za lov.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je da počinje izrada Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu.

Predstavnici državnih organa, organizacija, udurženja, privrednih subjekata, stručne javnosti mogu da se upoznaju tekstom radne verzije nacrta i najkasnije do 8. septembra 2023. godine daju svoje komentare, sugestije i predloge.

Ministarstvo je objavilo objavilo radnu verziju ncarta, kao i dokument za razlozima sa donošenje izmena i dopuna.

Predloženim izmenama se na prvom mestu zabranjuje se prisustvo i kretanje drugih lica sa licima koja učestvuju u lovu (uključujući i dece). Obzirom na aktuelna dešavanja u Srbiji, i mnoštvo nesrećnih slučajeva u kojima su učesnici koristili oružje, Ministarstvo navodi da je neophodno bezbednost u lovu podići na najviši mogući nivo, navodi se u objašnjenju.

Zbog toga se predlaže da se u zakon doda stav koji kaže da „u lovu mogu učestvovati ovlašćeno lice korisnika lovišta, vođa grupe i lovci i da je zabranjeno je prisustvo i kretanje drugih lica“.

Predloženo je i pooštravanje mera za pravo na lov, i dobijanje prava na lovnu kartu, kao i uvođenje obavezne i kontinuirane edukacije lovaca.

Naime, izmenama zakona se predlaže privremena zabrana bavljenja lovom na teritoriji Srbije, čime se, kako se navodi u dokumentu Ministarstva, uvodi odgovornost lica za kršenje zabrana i mera sigurnosti u lovištu obzirom da se u praksi pokazalo da postojeća zakonska rešenja predviđaju mnoštvo kazni za korisnike lovišta, ali skoro nikakvu represivnu meru za sama lica.

U zakon bi zato moga do bude dodat član koji propisuje „meru zabrane lovom“.

Predlog je da meru zabrane bavljenja lovom na teritoriji Srbije Ministarstvo izriče licu koje se ne pridržava mera sigurnosti u lovu ili lovi divljač na način ili uz upotrebu oružja i municije koji su zabranjeni zakonom ili lovi bez lovne karte ili dozvole za lov.

Ministarstvo bi tu meru izricalo na osnovu predloga korisnika lovišta i zapisnika lovočuvara o izvršenoj ili pokušanoj nedozvoljenoj radnji i o izvršiocu.

Zabrana lova može se izreći u trajanju od jedne godine, a u slučaju ponavljanja nedozvoljenih radnji, može se izreći trajna zabrana bavljenja lovom na teritoriji Srbije.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.