blank

EU zabranila gotovinska plaćanja veća od 10.000 evra

U EU će ubuduće biti zabranjena plaćanja u gotovini koja su veća od 10.000 evra. Kao se navodi cilj te odluke, čiji se poseban deo odnosi i na trgovce luksuznom robom, je da se suzbije pranje novca, piše Nova Ekonomija.

blank
Foto: Ibrahim Boran on Unsplash

Za gotovinska plaćanja postavljena je maksimalna granica na nivou EU od 10.000 evra, što će kriminalcima otežati pranje prljavog novca. Države članice će imati fleksibilnost da nametnu donju maksimalnu granicu ako to žele, stoji u saopštenju o najnovijoj odluci Evropskog parlamenta i Evropskog saveta.

Pored toga, prema privremenom sporazumu, obveznici će morati da identifikuju i verifikuju identitet lica koje obavlja povremenu transakciju u gotovini između 3.000 i 10.000 evra.

EU je usvojila više mera protiv pranja novca, prema kojima će finansijske institucije, banke, agencije za nekretnine, usluge upravljanja imovinom, kazina, trgovci igrati centralnu ulogu u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma jer imaju „privilegovan položaj za otkrivanje sumnjivih aktivnosti“.

Nova pravila će pokrivati i većinu sektora kriptovaluta.

Drugi sektori na koje se odnosi dužna pažnja kupaca i obaveze izveštavanja biće trgovci luksuznom robom kao što su plemeniti metali, drago kamenje, juveliri, časovničari i zlatari. Trgovci luksuznih automobila, aviona i jahti, kao i kulturnih dobara (poput umetničkih dela) takođe će postati obveznici provere.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.