blank

Granica sve niža – svaki drugi trinaestogodišnjak u Srbiji pije alkohol

Mesec i po dana nakon što je 12-toro dece završilo u bolnici zbog trovanja alkoholom u beogradskom noćnom klubu iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” stižu uznemirujući podaci. Čak 50 procenata mladih povremeno pije, 20 odsto njih se povremeno opija, a 7 odsto pije redovno, piše RTS

blank
Foto: Julia Nastogadka on Unsplash

Istraživanje je obuhvatilo učenike osnovnih škola 5. i 7. razred i prvi razred srednje škole, a istovremeno se sprovodilo i u drugim zemljama. Više od 100.000 učenika popunjavalo je isti upitnik kao i naša deca, kaže dr Biljana Kilibarda iz Instituta “Batut”.

Navodi da se deo istraživanja odnosio na alkohol. “Procenat dece koja su probala alkohol, dece koja ga trenutno koriste – odnosno rekla su da su u prethodnih 30 dana koristila alkohol i ono što je posebno zabrinjavajuće broj dece, koja su prema sopstvenom iskazu bila pijana”, kaže Kilibarda.

Istraživanje je pokazalo i da je porastao procenat devojčica uzrasta 5. i 7. razred Osnovne škole koje piju alkohol.

blank
Foto: bridgesward from Pixabay

“Zašto to rade, ostaje da se vidi. Istražvanje je rađeno 2022. godine posle pandemije tokom koje su deca živela u promenjenim uslovima života. Moraćemo da uporedimo te podatke, jer su se devojčice tog uzrasta uvećoj meri svrstale i u grupu problematičnih koristnika društvenih medija, a žalile su se i na komunikaciju u porodici”, kaže dr Kilibarda i dodaje da će analiza podataka do maja pokazati pravo stanje.

Poražavajuća statistika da svaki drugi trinaestogodišnjak pije nameće pitanje i kako nađu put do alkohola. Načini su različiti, kaže dr Klibarda i dodaje da deca koja su počela da izlaze to rade po kafićima, ali i da se često alkohol konzumira kod kuće, u prisustvu roditelja, i pri većim okupljanjima.

Opširnije pročitajte ovde

Izvor: RTS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Pavle i Petar su bili prvi propovednici hrišćanstva

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.