blank

“Greta, stranica 89”, 24. februara premijerno na sceni Narodnog pozorišta

Peta premijera Narodnog pozorišta Subotica, a treća na srpskom jeziku, zakazana je 24. februar, pod nazivom „Greta, stranica 89“, po motivima Luca Hibnera, a u režiji Olje Đorđević.

blank
Jelena Mihajlović, glumica i umetnička direktorica Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica, kaže da je “Greta, stranica 89” odgovor na sva pitanja svih onih koji pozorište posmatraju sa suprotne strane, strane publike. Kako vi naučite sav taj tekst? Čemu služi sufler? Da li su glumci i reditelj u vezi? Kako se tako brzo presvučete? Sve su to pitanja na koja će odgovor dati “Greta, stranica 89”.

Odgovore na postavljena pitanja pokušaće da daju Suzana Vuković, koja igra sedam uloga i Miloš Stanković, sa sedam postavki, glumci ove duodrame Narodnog pozorišta Subotica.

Muziku je komponovao mladi, talentovani student Berklija, Pavle Zvekić, scenografiju i kostime radili su Marija Kalabić i Marko Marosiuk, koreografiju je radila Ista Stepanov, dok je postavku svetla radio dizajner svetla Nikola Marinkov.

Glumci predstave, Suzana i Miloš, stvorili su sjajne likove, koje igraju tako da publika ima utisak da je ceo proces postavke predstave lagan i jednostavan — samo se desi, dodala je Mihajlovićeva.

blank
Foto: Narodno pozorište Subotica

“Pozorište voli da se bavi samim sobom, sigurno će delovati preuveličano, ali sve se desilo u nekom trenutku. Ono što mi sakrijemo, a vi obično ne vidite, sad će biti otkriveno, svi ljudi koje vi inače ne vidite, iza kulisa, sav taj haos iza, sad ćete imati priliku da vidite”, rekla je Olja Đorđević, rediteljka predstave “Greta, strana 89”, dodavši da predstava izaziva onu najplemenitiju vrstu smeha a to je kad se smejete sami sebi”. Odnosi, sujeta, mane, slabosti iznose se pred publiku, koja se samo čeka da dođe i svojim prisustvom zaokruži priču.

Ovo je komad kome glumci tepaju, kad se govori o komadu “Greta 89”, glumci govore Gretica. Kada se igra ta predstava, igra se Gretica. Mislim da je to jedini komad kome glumci doslovno tepaju. Nosi tu neku toplinu i razumevanje, i probleme sa kojima se mi suočavamo, o čemu publika najčešće ništa ne zna, ali i ne treba da zna. Zato se sad suočavamo sa tim i pokazujemo kako se to radi”, pojasnila je Jelena Mihajlović, umetnička direktorica NP Subotica i dodala da glumce “ovaj komad ne rasplače, ali posao glumca često rasplače bilo to zbog emocija ili stresa, nemoći i koliko god nosi neke lepote i suštinski bio plemenit, posao glumca emotivno je zahtevan”, završava priču Mihajlovićeva i uz Igora Lerića i Olju Đorđević poziva sve da na vreme nabave svoje pozorišne karte, za ovaj ali i celokupan repertoar Narodnog pozorišta Subotica.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Danas pretežno vedro

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 14 do 26 stepeni Celzijusa. Biometeorološke prilike mogu izazvati uobičajene tegobe

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.