blank

I ove godine bira se najbolja nova srpska reč

U organizaciji sajta iz Londona Mala biblioteka i ove godine se bira najbolja nova srpska reč. Takmičenje počinje 11. maja i trajaće do 15. septembra. Ono je otvoreno za sve, saopštili su organizatori.

blank
Foto: Mala Biblioteka

Takmičenje „Najbolja nova srpska reč” izazvalo je prošle godine veliku pažnju javnosti. O predlozima se govorilo i raspravljalo – u medijima, u obrazovnim ustanovama, u okviru porodice, na poslu, u društvu, što nam je bio jasan pokazatelj da je cilj ostvaren: srpski jezik se našao u centru pažnje, a pobednička reč duhoklonuće postala je naš zaštitni znak, navode organizatori.

Cilj i ove godine je da se ljudi podstaknu na razmišljanje i razgovor o srpskom jeziku.

Kako je saopštio organizator takmičenja, dozvoljeno je pojedinačno poslati do 5 reči. Uz svaku reč potrebno je poslati objašnjenje značenja. Po mogućstvu i gde to može biti korisno, bilo bi dobro objasniti nadahnuće i cilj reči.

Reč ne sme biti prethodno zabeležena ni u jednom srpskom rečniku., navodi organizator. Takođe, prihvataju se reči koje mogu imati zvučne sličnosti sa drugim slovenskim jezicima, a danas nisu u upotrebi u srpskom jeziku.

Prednost imaju zamene za nepotrebne tuđice (posebno anglicizme), s tim što se, kako navodi organizator, traže predlozi za nepotrebne tuđice, a ne za srpske reči, ne traže se zamene za široko prihvaćene (prilagođene) pozajmljenice poput reči džezva, bojler, radijator, jastuk, itd.

Prva nagrada takmičenja je 600 evra, druga 400 evra, a treća nagrada: 200 evra. Svi zainteresovani mogu da šalju predloge na novarec@malabiblioteka.net, uz osnovne lične podatke (ime, prezime, adresa, e-pošta) do 15. septembra 2024. godine.

Poslednji dan za slanje predloga je 15. septembar u 20 sati, a nagrade će biti dodeljene posle 16. oktobra 2024. godine.

Svi podaci o Takmičenju nalaze se na: www.malabiblioteka.net/novarec.

Izvor: N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.