blank

Kajmak od 800 dinara trgovci prodaju za 2.000

Mali proizvođači u Srbiji proizvode kajmak za 800 dinara po kilogramu, dok ga trgovinski lanci prodaju za 2.000 dinara.

blank
Foto: Pixabay

Komentarišući uvođenje taksi na uvoz (prelevmana) na mleko i sedam vrsta sireva, proizvođač mleka iz Pekčanice kod Kraljeva Predrag Veljković kaže da moraju da se uvedu prelevmani na sve mlečne proizvode, da se uvedu premije na mleko veće za pet dinara – da iznose 20 dinara, i moraju se subvencionisati matična grla sa 40.000 dinara.

„Moraju i da se ograniče trgovinske marže“, poručio je ovaj poljoprivrednik, piše N1.

Poljoprivrednici kažu da mleko treba da se uvozi u Srbiju samo kada ga nema dovoljno na tržištu, odnosno da uvoz bude – kontrolisan.

Mogu li domaći proizvođači da snabdevaju domaće tržište?

„Trenutno, prema broju krava od oko 225.000 i sa proizvodnjom od pet, šest hiljada litara u jednoj laktaciji – nemamo dovoljno mleka za celo tržište. Međutim, u prethodnom periodu uvoz mleka je bio nekontrolisan i imamo ogromne količine koje su uvezene – i mi zato ne možemo da prodamo naše proizvode“, objašnjava Predrag Veljković.

On ističe da uvedeni prelevmani nisu dovoljni.

Podseća da se samo od jednog kilograma uvezenog mleka u prahu – za koji nema prelevmana – pravi pet litara mleka za konditorsku industriju.

„Mi ne tražimo potpunu zabranu uvoza, to je nemoguće uvesti, već da prelevmani budu za sve proizvode. Gauda ulazi u Srbiju po 350 dinara – zamislite šta je prelevman od 30 dinara po kilogramu – to nikoga neće zaustaviti da to uvozi“, navodi sagovornik N1.

Jedan od glavnih zahteva poljoprivrednika je i utvrđivanje minimalne otkupne cena mleka.

„To nam je najbitnije – da ujutru kad ustanemo znamo šta radimo i zašto ustajemo. Ministarka poljoprivrede je rekla da država ne može da da garantovanu cenu, već preporučenu – ali to onda nije obavezujuće za mlekare. Ona kaže da je minimalna po njenom proračunu 65 dinara, a mi tražimo 75 dinara – i nećemo odustati“, poručuje Veljković.

Izvor: Biznis.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.