blank

Kojeg voća neće biti ovog leta i šta će biti skupo?

Trešnje su se već pojavile na pijaci. Ima i lubenica, kao i jagoda – uglavnom iz uvoza. Kako stvari stoje, duga suša i kasne kiše ovog proleća neće dobro uticati na domaće rano voće.

blank
Foto: Subotičke.rs

Prerano su neke trešnje ove godine cvetale, pa će na kvalitet ploda, vreme i te kako uticati. Dok su voćari priželjkivali kišu, sunce je sijalo ili je bio jak mraz, prenosi RTS.

Kiša je došla sa zakašnjenjem od mesec dana i trešnje će ili otpasti ili popucati. To znači da će ih biti malo na pijacama i da će biti skupe. Temperaturna klackalica loše je uticala i na plodove breskve, jabuke i kajsije. Prošle godine kajsija je, kažu voćari, rekordno rodila. Sada – ni upola od toga.

Da nije bilo mraza u martu i aprilu, bolje bi rodile i rane sorte kajsije. Stručnjaci procenjuju da je u Srbiji zbog prolećnog mraza stradalo gotovo 30 odsto voća. Pojedino voće ove godine koštaće izgleda kao da je tropsko.

Kišu su voćari dugo čekali i kažu da će, izuzev jagoda i trešanja, povoljno uticati na ostalo voće.

Izvor: RTS

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.