Magločistač: Zaštićeni enterijer čuvenog subotičkog kafea Papillon ponovo će da zaživi u zgradi Narodnog pozorišta

Nekadašnji poznati subotički kafe “Papillon” će nakon 10 godina, od kako je enterijer ovog kulturnog dobra u centru grada demontiran i preseljen u magacinski prostor Gradske kuće, a po završetku radova na zgradi Narodnog pozorišta, ponovo zaživeti u prostoru novog teatra, saznaje Magločistač u Gradskoj upravi Subotica.

Foto: Magločistač

Ovaj jedinstveni zaštićeni enterijer bio je smešten u ulici Dimitrija Tucovića broj 11. Kako je prostor u kojem se nalazio ovaj kafić bio vraćen restitucijom Jevrejskoj opštini, nakon njegove demontaže je pohranjen u magacin koji se nalazi na prvom spratu Gradske kuće.

Stručna javnost i građani negodovali su 2013. godine zbog ovakve odluke, a vlasnik “Papillona”, Dragutin Letić, mesec dana nakon premeštanja enterijera ovog kafea, preminuo je zbog bolesti, ne dočekavši kakva će biti sudbina subotičkog „Leptira“.

Ali jedno je sigurno: svako ko je imao tu privilegiju da bar jednom boravi u ovom kafeu, sasvim sigurno ga nikada neće zaboraviti jer, kada kročite u ovaj prostor, vanjski svet nestaje, a njegov enterijer jednostavno pleni svojom lepotom.

Administrator Fejsbuk grupe „Café Papillon“, koja je posvećena očuvanju sećanja na ovaj kafić, Petar Stajić, rekao je za Magločistač da se kao pripadnik starije generacije Subotičana sa setom priseća “Papillona” u kome je mnogo puta s uživanjem pio kaficu na pauzi tokom posla.

„Sam kafe svojim nezaboravnim izgledom enterijera, po rečima mojih prijatelja i gostiju koje sam vodio tamo, bio je jedinstven u Evropi a pogotovo u tadašnjoj Jugoslaviji“, priča on.

Prema Stajićevom mišljenju, žalosno je da se danas na mestu nekadašnjeg kafea nalazi kockarnica:

„Ne mogu da razumem Jevrejsku opštinu da, kada joj je restitucijom vraćen objekat, nije nađen zajednički interes sa opštinom Subotica i bivšim vlasnikom da ovaj kafe sačuvaju, već da se na ovakav način izbaci i uništi prelepi prostor zaštićenog kulturnog dobra“.

To što se enterijer “Papillona” trenutno nalazi u magacinskom prostoru Gradske kuće, ne znači da možda neće ponovo zaživeti u nekom novom, prilagođenom ambijentu, sudeći po odgovoru načelnice Gradske uprave za portal Magločistač, Marije Ušumović Davčik.

„Grad Subotica ima obavezu da nakon završetka radova na izgradnji objekta Narodnog pozorišta u Subotici pomenuti enterijer premesti u ovaj objekat, uz prethodnu obavezu da o tome izradi arhitektonski elaborat ponovnog preseljenja kulturnog dobra iz objekta Gradske kuće u zgradu Narodnog pozorišta i pribavi sve potrebne uslove i saglasnosti za izvođenje radova u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima i propisima o planiranju i izgradnji objekata i uređenje prostora“, navodi se u njenom odgovoru.

Kafe “Papillon” je zvanično prestao da radi 1998. godine, a od tada se vodio i sudski spor između pokojnog vlasnika lokala Dragutina Letića i lokalne samouprave.

Na ime zakupa, bivši vlasnik je dugovao Gradu oko 6,7 miliona dinara, rekao je medijima krajem aprila 2013. godine tadašnji gradonačelnik Subotice.

Objekat je vraćen Jevrejskoj opštini, koja ga je potom izdala u zakup i od tada do danas na ovom mestu se nalazi slot klub.

Grupa građana „Nasmeši se Subotici“ zatražila je u januaru iste godine od nadležnih da zaustave plan o izmeštanju enterijera ovog kafea jer je reč o zaštićenom kulturnom dobru, međutim, krajem avgusta enterijer je ipak demontiran i po mišljenju stručne javnosti – „uništen“.

Građani su se tada uz „Čajanku pod svećama“ oprostili od ovog jedinstvenog ambijenta.

Evropska mreža gradova secesije objavila je tekst o enterijeru kafea „Papillon“, a priču je preneo časopis Coup de Fouet, kao uzornom primeru koji podražava arhitekturu s kraja 19. i početka 20. veka. Tekst je napisao pokojni profesor Arhitektonskog fakulteta u Debrecenu, Janoš Gerle (Gerle János), poznati mađarski arhitekta i istraživač arhitekture 19. i početka 20. veka koji je bio i veliki prijatelj Subotice.

Autor enterijera je bio grafički dizajner Karolj Đember i njegov tim umetnika, Franjo Radić i braća Skala. Enterijer je nastao 1989. godine, a prema ocenama kritičara, u svom krajnjem dometu prevazišao je i svoje uzore.

Urađen je u savršenom duborezu, nadahnut umetničkim pravcem secesijom, odnosno belgijskom školom Art Nuova, a od 1993. godine je odlukom Skupštine opštine Subotica proglašen za nepokretno kulturno dobro.

Vanredna profesorka Građevinskog fakulteta u Subotici, Viktorija Aladžić, izjavila je za Magločistač da, iako enterijer kafea “Papillon” nije secesija u pravom smislu reči, to jeste izvanredan zanatski rad u duhu francuskog i belgijskog Art Nuvo-a, jedinstven u Subotici.

„Umetničko delo je umetničko delo bez obzira na vreme nastanka. Upravo zbog toga stavljen je pod zaštitu i velika je šteta i pokazatelj neodgovornog ponašanja kada je taj enterijer izmešten sa originalne lokacije“, ocenjuje ona.

Ona ističe da jedan od principa zaštite kulturnih dobara jeste da se kulturno dobro čuva na originalnoj lokaciji.

„Još je veća uvreda za ovaj enterijer to što je na njegovom mestu otvorena kockarnica, kao pokazatelj današnjih prioritetnih vrednosti društva“, smatra Aladžić.

Prema njenim rečima, o secesijskim enterijerima znamo mnogo manje jer su uglavnom uništeni, ali još uvek se priča o Gradskoj kafani (Varosi kávéház) u Gradskoj kući i drugim čuvenim subotičkim kafanama sa prekretnice 19. u 20. vek, koje su imale enterijer u stilu secesije kao što je bila kafana u Narodnom pozorištu (Pest-szálloda kávéház, ili hotelu „Zlatno jagnje“ (Arany bárány-szálloda kávéház, danas Dom vojske na adresi Korzo 3).

„Sada to možemo videti samo na starim razglednicama i fotografijama. Upravo je zato enterijer kafea ‘Papillon’ važan za Suboticu, jer čuva sećanje na ove izvanredne kafane i njihov secesijski enterijer“, ocenila je Aladžić.

Ona podseća da Subotica jeste bila provincijski grad, ali se u njoj nije razvio poseban stil.

„U nju su arhitekti, koji su se školovali i putovali po većim gradovima Evrope, donosili te uticaje, pa imamo fasade kuća u bečkoj, nemačkoj i mađarskoj secesiji“, rekla je.

Dodaje da je samo jedna fasada Rajhlove kuće u ulici Vase Stajića 11, koja je porušena 2010. godine, napravljena pod uticajem francuskog simbolizma.

Secesija je umetnički pravac, podseća Aladžić, koji je pretežno nastao u provincijama paralelno sa buđenjem nacionalne svesti krajem 19. veka, te zato i ima mnoge nazive u zavisnosti od toga gde je nastao: Arts and Crafts u Engleskoj, Modernism u Barseloni, Art Nouveau u Francuskoj i Belgiji, Jugendstil u Minhenu, secesija u Beču i mađarska secesija na području Ugarske u okvirima Austrougarske monarhije.

U Jevrejskoj opštini su za Magločistač kratko naveli da je Grad u to vreme zatražio od vlasnika “Papillona” da se zbog dugovanja koje je imao na ime zakupa iseli iz objekta. Tako je enterijer preseljen u Gradsku kuću, a objekat je restitucijom vraćen Jevrejskoj opštini koja ga je posle izdala u zakup.

Po čemu je subotički „Leptir“ toliko poseban?

Na sajtu Informacioni sistem nepokretnih kulturnih dobara navodi se da su osnovne stilske karakteristike objekta kafea “Papillon” eklektika sa elementima neorenesanse i neobaroka, a posebna specifičnost objekta je uređeni enterijer lokala u specifičnom stilu post secesije, sa primesama u tretmanu belgijske škole art-nuvo, jugend stila i mađarske varijante secesije.

„Svi primenjeni motivi proistekli su iz kombinacije ovih varijanti istog stila s početka 20. veka, usaglašeni su oblikovno, konstruktivno i majstorski izvedeni do savršenstva. Kao takav, ovaj enterijer, u osnovnoj projektantskoj ideji proistekloj od lika leptira, predstavljaju vrhunski domet stvaralaštva kao reakcija na postojeći trend post moderne, čine zapravo tako post secesiju, što je izuzetak u stvaralaštvu, ne samo u gradskim okvirima već i evropskim“, navodi se.

Iz navedenih razloga „predmetni enterijer je neodeljiv od objekta, te se isti mora očuvati kao izuzetna umetničko-arhitektonska tvorevina“, dodaje se.

Izvor: Magločistač

Slučajno ili…?

Pucnjava se u Subotici ne dešava svaki dan, ali je sinoć nizom čudnih, u najmanju ruku, okolnosti, momak od 25 godina S.G. skoro izgubio život.

Više »

Bačka slavila u Senti!

Fudbaleri Bačke savladili su ekipu Sente kao gosti rezultatom 3:1 (3:1) u okviru 28. kola Vojvođanske lige grupa Sever. Subotičani upisali tri boda golovima Vojnića

Više »

Jagode – kraljice proleća!

Jagoda, tako mala, unosi boju i lepotu u naš svakodnevni život. Prvi vesnik „voćnog“ proleća, ovo voće neverovatna je apoteka u malom i predstavlja odličan

Više »

Književne večeri u „Krupari”

U Bačkom Dušanovu, u „Krupari” održaće se književna tribina, književnice, istoričarke književnosti i kritičarke gde će biti predstavljena njena knjiga „U čekaonicama-istorija ženskih mentalnih poremećaja”.

Više »

Zaštita jagode u fazi berbe

Na području Srbije zasadi jagoda na otvorenom se nalaze u fazi početak sazrevanja: prvi plodovi imaju specifičnu boju za kultivar do faze druge berbe: još

Više »

WineSu sutra na Paliću

U subotu, 27. maja, na Velikoj terasi na Paliću održaće se WineSu, prvi salon vina koji će se održati na teritoriji Subotice. Najavljeno je izlaganje

Više »

100 godina Pelivana (VIDEO)

Nema Subotičanina koji nije probao sladoled u Pelivanu, niti deteta koje nije stajalo u redu, ispred točionice sladoleda, ove dobro poznate sladoledarnice. Ova kremasta i

Više »

Pruga ili put?

Poslednje dve godine se raspravlja o zatvaranju pruge, nadvožnjaka i najprometnijeg subotičkog putnog pravca, koji grad deli na dva dela. Dok se nije pristupilo radovima,

Više »

Čija je Bunjevačka kuća? (VIDEO)

Bunjevački nacionalni savet je dobio nove prostorije, a ovu vest obelodanila je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić,

Više »

Subotički Muzej za 10 (VIDEO)

Inicijativa da se na nacionalnom nivou objedine svi muzeji, nastala je pre osam godina. Ideja je da muzeji zajednički nastupaju sa ciljem efikasnijeg rada, veće

Više »

Stanovnici Bajmoka sutra bez vode

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo je da će zbog radova na vodozahvatnom objektu u utorak, 9. maja, biti prekinuto vodosnabdevanje u Mesnoj zajednici

Više »

U junu „zatvaranje” Subotice

Preostalo nam je još mesec dana do „zatvaranja” Subotice. Najfrekventnije raskrsnice koje grad dele na četiri dela, deo oko „Lidla” i hotela „Patria” zatvoriće se

Više »

Kroz Indiju, bez agencije (VIDEO)

Indija je zemlja kontrasta. Indija je zemlja bogatstva i siromaštva. Ogromna po geografskom položaju, još veća po mnogoljudnosti. Zauzima dva i po posto ukupne površine

Više »

Odbojkaši ostali bez finala

Odbojkaši Spartaka poraženi su u trećem meču polufinala plej of-a od Vojvodine rezultatom 3:2 (30:28, 25:15, 18:25, 24:26, 18:16).  Meč u Novom Sadu ispunio je

Više »

„Mirkova knjižara” u tami

Nema Mirka Kovača već dve godine, a poslednjih nekoliko dana, čini se, da nema ni Mirkove knjižare. Popularna gradska knjižara „Danilo Kiš” zatvorena je, izlog

Više »

Magična komedija u nedelju u Subotici

Predstava Magična komedija odigraće se u nedelju, 9. aprila, na sceni Dečjeg pozorište u Subotici, u 16 časova. Magioničar Strahinja poručuje: „Zainteresovani će videti teleportaciju

Više »

Za vikend pojačana kontrola saobraćaja

Zbog pojačanog prisustva stranih i domaćih državljana na svim putnim pravcima na području Policijske uprave u Subotici, policijski službenici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u

Više »

84. susret kolekcionara u Nepkeru

U organizaciji Društva kolekcionara Subotice, u subotu 25. marta, biće upriličen 84. susret kolekcionara numizmatike, razglednica, antikviteta, filatelije. Svojevrsna izložba je i prodajnog karaktera, razmene,

Više »

Tajna broja Pi

Nijedan broj, simbol ili oznaka nisu pobudili toliko interesovanje javnosti kao čuveni broj π ili Pi. U čast ovom broju svake godine gimnazijalci subotičke Gimnazije

Više »

Rezultati Zonske smotre recitatora

Zonska smotra recitatora „Pesniče naroda mog” održana je u četvrtak, 9. marta 2023. godine u staroj čitaonici Gradske biblioteke Subotica a u organizaciji Gradske biblioteke

Više »

Predavanje Lasla Čorbe u Gradskom muzeju

Povodom godišnjice Mađarske revolucije i borbe za slobodu, Laslo Čorba mađarski istoričar, univerzitetski profesor, akademik, bivši generalni direktor Mađarskog nacionalnog muzeja, održaće predavanje o grofu

Više »

Promocija poezije Ljubice Vukov Davčik

U novoj Gradskoj čitaoni, sinoć je održana promocija novog troknjižja „Preobraženje 3,2,1“ Ljubice Vukov Davčik. U toploj, porodičnoj atmosferi prisustvovali smo predstavljanju šestog triptiha, troknjižja

Više »

Javni čas Kiš teatra

Nakon četiri meseca rada, mladi glumci pozorišne radionice Kiš teatra na srpskom jeziku u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“ spremni su da se predstave subotičkoj publici

Više »

Četvrtak studentskog filma

U prostoru Udruženja Klara i Rosa (Petefi Šandora 15) svakog četvrta tokom meseca marta biće organizovana projekcija studentskih filmova sa akademija umetnosti iz zemlje i

Više »

FK Solid poražen od Solunca

Fudbaleri Solida odigrali su i sedmu kontrolnu utakmicu. Protivnik je bila odlična ekipa Solunca iz Karađorđeva koja se nalazi u samom vrhu PFL Subotice, a

Više »

Po prvi put krv dao 21 davalac

U saradnji sa Odeljenjem transfuziologije OB Subotica, danas je realizovana kalendarska akcija dobrovoljnog davanja krvi u Politehničkoj školi. Na akciju je došlo 49 potencijalnih davalaca

Više »

Subvencije kao prilika za posao

Nacionalna služba za zapošljavanje juče je objavila 13 javnih poziva za subvencionisano zapošljavanje za ovu godinu, rekla je na današnjem presu Verica Vujadinović, vd direktora

Više »

Fudbal: Spartak – Partizan 1:2

Fudbaleri Spartaka poraženi su na svom terenu rezultatom 1:2 (0:1)  od Partizana u okviru 22. kola Mozzart bet Super lige. Spartak: Dubljanić, Tanasin (84. Bonsu),

Više »

Kuda na leto? (VIDEO)

Kraj februara predstavlja uvod u proleće, pa nas dlanovi zasvrbe kako se kalendarski približava, treba putovati. Beogradski sajam turizma se tradicionalno organizuje baš tad, ove

Više »

Radno vreme za Dan državnosti

Povodom obeležavanja predstojećeg praznika Dan državnosti-Sretenje, u sredu i četvrtak, javna preduzeća i ustanove neće raditi ili će sugrađanima pružati usluge kroz dežurstvo. JKP „Čistoća

Više »

Pojačana kontrola kamiona i autobusa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 13. do 19. februara ove godine, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja koje

Više »

70 godina ispod dva Atlasa (VIDEO)

Gradska biblioteka Subotica 2023. godine slavi jubilej, 70 godina od useljenja u njenu sadašnju zgradu, u nekadašnju Nacionalnu kasinu. Zgrada je izgrađena na mestu stogodišnje

Više »

Fudbalerke Spartaka savladale Osijek

ŽFK Spartak je juče savladao ekipu Osijeka u Hrvatskoj u okviru priprema za predstojeći deo prvenstva. Slavile su golubice protiv višegodišnjeg prvaka Hrvatske rezultatom 0:1

Više »

Spartak poražen od Čukaričkog

Fudbaleri Spartaka poraženi su na svom terenu, u okviru 20. kola Mozzart bet Super lige Srbije, od Čukaričkog rezultatom 1-3 (0-1). Spartak: Dubljanić, Ado, Bijelović,

Više »

Konkurs za nove pesme HosanaFesta

HosanaFest danas raspisuje konkurs za nove pesme koje će publika moći da čuje 8. oktobra u Subotici na istoimenom festivalu. Slogan ovogodišnjeg festivala glasi: „Rastimo

Više »

Subotica-trans bez obustave rada

Posle današnjeg sastanka predstavnika vozača „Suboticatransa“ i gradonačelnika Subotice, Stevana Bakića, kako nezvanično saznajemo, postignut je dogovor o povećanju plata, pa shodno tome, neće biti

Više »

Štrajk vozača Suboticatransa

Deo od 143 vozača Suboticatransa, koliko ih je zaposleno u toj firmi, stupio je u štrajk polovinom januara zahtevajući povećanje plata. Predviđen rok za odgovor

Više »

Program Svetosavske nedelje

U subotu, 21. januara u Zadužbini Dušana Radića počinje Svetosavska nedelja. Organizatori napominju da će programi biti emitovani i na jutjub kanalu SKC „Sveti Sava“.

Više »

Bazen na Prozivci privremeno zatvoren

Javno komunalno preduzeće „Stadion“ saopštilo je da će sportsko-rekreativni centar „Prozivka“ biti zatvoren zbog tehničkih problema na filterima za prečišćavanje bazenske vode. Kako se navodi,

Više »

Palić na peni od jezera (VIDEO)

Zlatno doba Palića počinje još u 19. veku kada se otvara pruga Budimpešta-Zemun i tramvajska linija do Subotice. Prošlog veka iskopana je prva termalna bušotina

Više »

Gerecki uživo u Grunfu!

Subotička publika biće u prilici da u subotu, 14. januara, uživa u zvucima alt rok benda „Gerecki“. Početak koncerta zakazan je za 21 čas u

Više »

Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će danas od 15 časova koštati najviše 195 dinara. Litar evro premijuma BMB 95 koštaće maksimalno 164 dinara. Ove cene važe do narednog

Više »

Badnji dan u centru Subotice

U petak, Badnjeg dana po Julijanskom kalendaru, u organizaciji SKC „Sveti Sava“ Subotica i Srpske pravoslavne crkvene opštine sečenjem, osveštanjem i paljenjem badnjaka na Gradskom

Više »

Objavljene nove cene goriva

Litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 197 dinara za litar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 164 dinara za

Više »