blank

Malinari nastavlju pregovore sa hladnjačarima petak u Vladi Srbije

Proizvođači malina u Srbiji nastaviće razgovore u petak, 31. maja, sa vlasnicima hladnjača o otkupnoj ceni tog voća, zaključak je današnjeg razgovora u kome je učestvovao i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović, piše Beta.

blank
Foto: Pixabay

Vlasnici hladnjača su tražili dodatni rok da odgovore na zahtev proizvođača da minimalna otkupna cena bude oko 400 dinara za kilogram.

Hladnjačari su naveli da se u četvrtak završava sajam u Amsterdamu i da će nakon toga znati kolika je potražnja malina i koliko mogu da plate to voće u otkupu.

Predsednik Udruženja proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović rekao je agenciji Beta, posle skoro četvorosatnog sastanka, da otkupljivači nisu pominjali nikakvu cenu.

„Više su kukali koliko im je teško nego proizvođači. Kada svojim ucenjivačkim odnosom prema proizvođačima doprinesu da se potpuno unište voćnjaci malina, moći će da nude i 3.000 dinara za kilogram, ali maline neće biti“, rekao je Radović.

Dodao je da će rod ove godine u Srbiji biti upola manji nego prošle godine i da se može očekivati oko 25.000 do 30.000 tona.

Radović je rekao da su otkupljivači prošle godine kupovali maline za najviše 200 dinara po kilogramu, a da je to voće u trgovinama bilo daleko skuplje i da su mnogi proizvođači imali gubitak i počeli da uništavaju ili zanemaruju malinjake.

Ove godine na uništenje roda su, prema njegovim rečima, uticale i vremenske neprilike, najpre mraz, a zatim i grad.

Izvor: Beta, Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.