blank

Mlinari odahnuli, država im nadoknadila minus od ograničenja cena

Mlinari u Srbiji konačno su primili i poslednju nadoknadu za brašno koje su morali da prodaju po ograničenim cenama. Kako kažu u udruženju „Žitounija“ kažu, poslednjom uredbom Vlade Srbije, država je nedavno namirila mlinare sa oko 193,6 miliona dinara.

blank
Foto: Piksabej

Kako prenose Večernje novosti, posle višemesečnog čekanja, slanja dopisa i pregovaranja, konačno im je pre nekoliko dana isplaćena i poslednja rata.

Tokom osam meseci, od 15. novembra 2021. godine brašno je prodavano po cenama koje su bile niže od tržišnih.

Direktor Udruženja mlinske, pekarske i testeničarske industrije Žitounija, Zdravko Šajatović, kaže da je sada ispunjen i poslednji zahtev mlinara.

Od ukupnog broja mlinova, dva su najveća, još dva malo manja, a ostali su u odnosu na njih manje proizvodnje.

Novac od poslednje rate je srazmerno podeljen prema tome koliko je ko brašna isporučio.

„U martu je odobreno da mlinovi kupe iz državnih rezervi 15.000 tona brašna po 23 dinara po kilogramu, što je u odnosu na tržišnu cenu koja je 35 dinara, za 12 dinara manje“, kaže Šajatović.

Dodaje da je za februar i mart je isplaćeno 160 miliona dinara. Ostalo je da se pokriju troškovi za još četiri meseca, a što je sada sa ovom poslednjom uplatom namireno.

„Sredstva su obezbeđena rebalansom budžeta, a isplaćena su preko Uprave za agrarna plaćanja. Mesecima nismo odustajali. Iako je po zakonu da država može da ograniči cene, mlinari takođe po članu istog tog zakona nisu dužni da obezbeđuju tu socijalnu razliku“.

Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Poskupeo benzin!

Objavljene su nove cene goriva koje će važiti do petka, 19. aprila. Litar evrodizela će danas od 15 sati do sledećeg petka u isto vreme

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.