blank

MUP: Važne preporuke za bezbedno putovanje u inostranstvo

Dokumente, gotov novac, kreditne kartice i bitne podatke uvek nosite uz telo, najbolje u nekoj neupadljivoj torbici oko struka ispod odeće ili unutrašnjem džepu.

blank
Foto: Pixabay

Ukoliko putujete samostalno, proverite sve adrese, gradove, telefone, imena svih lica, hotele i prenoćišta, kao i udaljenost odnosno kilometražu i troškove preko internet pretraživača.

Sve podatke, bitne brojeve telefona i rezervacije zapišite ili fotografišite i čuvajte na bezbednom mestu uvek sa vama. Dokumente, gotov novac, kreditne kartice i bitne podatke uvek nosite uz telo, najbolje u nekoj neupadljivoj torbici oko struka ispod odeće ili unutrašnjem džepu.

Maloletna lica

Ukoliko putuju samostalno, pri prelasku državne granice preporučujemo da imaju saglasnost oba roditelja za putovanje u inostranstvo , koja je overena u sudu ili opštini.

Ukoliko odlučite da putujete posredstvom turističke agencije, putujte preko agencija članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija Republike Srbije (www.yuta.rs).

Zdravstvena zaštita

Pre puta proverite zdravstveno stanje i informišite se preko sajta Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje www.rzzo.rs, o uslovima zdravstvene zaštite u inostranstvu.

Raspitajte se i o uslugama dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i o tome koje usluge plaćate lično, pa vam se posle refundiraju, a koje usluge osiguranje plaća umesto Vas.

Budite „na vezi“

Pre putovanja dobro bi bilo proveriti ispravnost mobilnog telefona i punjača (ponekad od mobilnog telefona može da zavisi vaša bezbednost), kao i memorisati u telefon brojeve telefona diplomatsko konzularnih predstavništava Republike Srbije, zemlje u koju putujete. (www.mfa.gov.rs)

Proverite na sajtu vašeg mobilnog operatera, koji su najpovoljniji roming partneri, da u inostranstvu ne bi ostali bez kredita.

Besplatni evropski broj poziva za pomoć je 112 i važi u svim zemljama EU (objedinjuje policiju, hitnu pomoć i vatrogasce).

Pasoš je najvažniji dokument u inostranstvu – pokazati ga samo službenim licima

Ukoliko izgubite putnu ispravu u inostranstvu, prijavite gubitak isprave policijskom organu zemlje u kojoj boravite i zatražite potvrdu o prijavi gubitka.

Sa tom potvrdom obratite se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, koje će Vam, po sprovedenom postupku izdati putni list sa rokom važenja potrebnim za povratak u Srbiju, a najduže do 60 dana. Pre povratka u Srbiju, proverite da li vam je za zemlje u tranzitu potrebna viza.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.