blank

Nacionalna matura izvesna od ove godine

Nacionalna matura je sistemska promena obrazovnog sistema u Srbiji i predstavlja jednu novinu kako za profesore, tako sa druge strane, đake i roditelje.

blank

Još uvek se ne zna precizno kako će se odvijati matura, ali su svi u niskom startu, a informacije koje možete pročitati na matura.edu.rs najčešće su koncipirana u vidu pitanja, pa tako na primer, na pitanje zašto se uvodi nacionalna matura, odgovor je da možemo bolje:

„Znanja učenika nam nisu svuda jednako vrednovana. Srednje škole ne mogu da se porede sa drugim školama i da se poboljšavaju na osnovu toga. Visoke škole nemaju poverenja u rezulate školskih maturskih ispita. A učenici koji žele dalje da se školuju moraju u istoj sezoni da polažu i maturu i prijemne ispite, što je naporno. I skupo, ako se prijave kod više fakulteta. Nekim učenicima pripreme za prijemne ispite nisu baš dostupne, jer žive daleko od univerzitetskih gradova. Standardizovana državna matura ukida sva ta ograničenja”.

Maturu prvi polažu učenici koji su 2020. godine upisali u srednju školu. Zbirke za pripreme iz predmeta bile su postavljene na internetu, kako bi se smanjili troškovi štampanja ali i troškovi koje trpi roditeljski džep,

“Postoje tri vrste maturskih ispita: opšta, umetnička i stručna matura. Sve tri vrste su dvodelne, imaju po obavezni i izborni deo. Obavezni deo polažu svi učenici i njega čine tri ispita. U obaveznom delu, svaka vrsta mature ima drukčiju kombinaciju opšteobrazovnih predmeta. Ispite iz izbornog dela učenici mogu, ali ne moraju da polažu. Nije im ograničen broj ispita u izbornom delu, sem obimom Liste izbornih predmeta”, piše na već pomenutom sajtu.

Pored izbornog predmeta, obavezno je polaganje srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti i matematike.

Da je svakoj srednjoj školi važno kako se kotiraju njeni maturanti, prirodan je sled, to je ujedno pokazatelj kako se radilo sve četiri godine u jednoj generaciji.

Subotički gimnazijalci, njih 215, preko 80% upisali su fakultete, a od tog broja preko 70% je na budžetu. Polovina od ukupno upisanih studira u Novom Sadu, 23% ostalo je u svom gradu, Subotici, dok je 16% upisalo fakultet u Beogradu.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.