blank

Najsrećniji gradovi iz našeg komšiluka

Londonski institut za kvalitet života napravio je listu najsrećnijih gradova na svetu, a na njoj se našla dva grada iz Hrvatske i po jedan grad iz Slovenije i Crne Gore, kada je naš region u pitanju.

blank
Foto: Unsplash

Rangiranje je napravljeno na osnovu hiljada indikatora koje su temeljno razvili istraživači, a koji se direktno odnose na kvalitet života i osećaj sreće njegovih stanovnika. Položaj grada na rang listi rezultat je stvarnog blagostanja stanovnika, prenosi Poslovni dnevnik.

Istraživači su gradove ocenili prema 24 različite oblasti aktivnosti, podeljene u 5 ključnih kategorija, a to su građani, upravljanje, životna sredina, ekonomija i mobilnost. Pošto je gradove teško precizno kategorisati, oni su podeljeni u tri grupe – zlatne, srebrne i bronzane.

Analizirajući funkcionisanje grada, pošli smo od pretpostavke da njegovu aktivnost u oblasti izgradnje najsrećnijeg mesta za život treba analizirati kroz 24 različite oblasti delovanja, kao što su sistem obrazovanja, socijalna uključenost stanovnika, BDP i produktivnost, uključenost stanovnika u procese donošenja odluka, dostupnost javnog e-servisa, pristup zelenim površinama itd.

Tako su prvih pet najsrećnijih gradova u 2023. koji nose zlatnu kategoriju danski Arhus, Njujork, Vankuver, Cirih i Ženeva. Ostali „zlatni“ gradovi su zapadnoevropski, američki i australijski gradovi.

Od hrvatskih gradova Zagreb je u bronzanu kategoriju ušao na 138. mestu, a Koprivnica, koja ima svega 30.000 stanovnika, nalazi se na 164. mestu.

Od ostalih gradova iz regiona, Beč je zajedno sa još 13 austrijskih gradova završio na „srebrnom” 49. mestu, dok su ostali gradovi u bronzanoj kategoriji – Ljubljana na 122. mestu, Budimpešta na 162. mestu, a Podgorica na pretposlednjem, 199. mestu.

Izvor: Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.