blank

Najpoznatija plaža u Grčkoj ove godine zatvorena za turiste

Plaža Navajo na Zakintosu, jedna od najpopularnijih u Grčkoj, biće zatvorena tokom ovogodišnje turističke sezone iz bezbednosnih razloga, saopšteno je iz grčkog Ministarstva turizma. Inspekcijom je utvrđeno da postoji velika opasnost od odrona na plaži okruženoj liticom.

blank
Foto: Pixabay

Iz resornog Ministarstva navode da je opasnost od klizišta posledica erozije duž ivice plaže, koja leži ispod litice od 200 metara i dostupna je samo čamcem, prenosi AFP.

Na ovoj plaži je 2018. godine povređeno je sedam osoba, uključujući porodicu čeških turista, kada je ogromna ploča skliznula sa litice.

Plaža Navajo, čije ime znači brodolom, smatra se jednom od glavnih turističkih atrakcija Grčke i redovno je na listi najlepših plaža sveta. Ime je dobila po ostacima teretnog broda koji je tu doživeo brodolom i postao zaštitni znak plaže.

Brod „Panajotis“ se nasukao na plažu oktobra 1980. godine. Okolnosti brodoloma su nepoznate, ali postoji bezbroj priča o tom događaju.

Mnogi tvrde da je brod iz Jugoslavije, Turske ili Albanije švercovao duvan, alkohol, a po nekim pričama i ljude. Prema pričama, brod je ostao nasukan u zalivu tokom jednog od svojih krijumčarskih putovanja.

Prema kapetanovoj priči, brod se vraćao iz albanske luke Drač, a zbog nevremena i kvara nasukao se na plažu u zalivu Navajo.

Kapetan nije otkrio šta je brod prevozio, ali mu je nakon brodoloma sud naložio da o svom trošku ukloni olupinu, što on nije učinio.

Od tada su zarđali brod i prelepa plaža „magnet“ za turiste.

Izvor: Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.