blank

NBS: Devizne rezerve 24 milijarde evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju septembra ove godine iznosile su više od 24 milijarde evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, saopštila je Narodna banka. U toku septembra bruto devizne rezerve povećane su za 558,8 miliona evra.

blank
Foto: Nattanan23 on Pixabay

Neto devizne rezerve, odnosno bruto rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu i drugim osnovama, iznosile su skoro 20 milijardi evra, što je takođe najviši nivo krajem meseca.

Neto devizne rezerve povećane su za 488,2 miliona evra u odnosu na kraj avgusta.

Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru rezultat je investicija NBS kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu – ostvaren je priliv od 510 miliona evra, a ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, donacija i po drugim osnovama od 124 miliona evra.

Dodaje se da su prilivi bili dovoljni da nadomeste odliv iz deviznih rezervi po osnovu otplate kredita koji su iznosili 94 miliona evra i izmirivanje ostalih deviznih obaveza države u iznosu od 92,7 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi delovalo je i jačanje dolara u odnosu na evro za oko 3,2 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 3,7 odsto na međunarodnom tržištu.

Vrednost dinara prema evru u septembru je ostala gotovo nepromenjena.

Narodna banka kupila je 615 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu u septembru, a od početka godine 3,3 milijarde evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Izvor: N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.