blank

Nova mera NBS: Reprogram kredita i otkupljivačima malina

Narodna banka Srbije usvojila je odluku kojom će reprogram poljoprivrednih kredita biti omogućen i dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem malina i drugog voća. Kroz reprogram bi im se plaćanje rata kredita odložilo na rok od šest do 12 meseci.

blank
Foto: Piksabej

Za vreme tog grejs perioda ovi dužnici će plaćati samo ugovorenu kamatu, a rok otplate će im se produžiti tako da im rata kasnije ne bude veća nego što je sada, odnosno pre reprograma. Zahtevi se, kako je objavila NBS, podnose do kraja aprila ove godine.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je na današnjoj vanrednoj sednici odluku kojom je omogućen reprogram poljoprivrednih kredita i dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća – Odluku o izmenama i dopunama Odluke o privremenim merama za banke u cilju adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u portfoliju poljoprivrednih kredita u uslovima otežane poljoprivredne proizvodnje, saopštila je NBS.

„Imajući u vidu da je utvrđeno da su u trenutnoj fazi poljoprivrednog ciklusa usled otežanih okolnosti, a naročito usled smanjene tražnje i nepovoljnih kretanja cene malina na međunarodnom tržištu, lica uključena u lanac proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u posebno nepovoljnom položaju, omogućen je reprogram obaveza dužnicima banke koji se bave otkupom i skladištenjem voća u hladnjači“, precizira se u saopštenju.

Reprogram obaveza podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci.

„Rok otplate kredita se u slučaju reprograma produžava tako da iznos rate (periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs perioda) utvrđen u momentu odobravanja reprograma ne bude veći od iznosa pre primene reprograma, a u toku trajanja grejs perioda dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu“, navodi NBS.

Pravo na reprogram mogu ostvariti dužnici koji na dan 31. maja 2022. godine nisu bili u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci na koju se reprogram primenjuje, koji nisu u statusu neizmirenja obaveza u toj banci, i čija se potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom, odnosno problematičnim potraživanjem u smislu propisa Narodne banke Srbije.

Zahtev za reprogram dužnici mogu podneti banci u poslovnim prostorijama banke, elektronskim putem ili poštom, do 30. aprila 2023. godine, pri čemu banke odobravaju reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

„Usvajanjem ovog propisa, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Narodna banka Srbije iskazuje puno razumevanje otežanih okolnosti u kojima su se, pored poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom voća, našla i lica koja obezbeđuju realizaciju proizvodnje otkupom i skladištenjem voća u hladnjači. Na ovaj način ostvaruje se jedinstven pristup procesu proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u celini, sa ciljem da se trenutne okolnosti prevaziđu na optimalan način, kao i da se očuva baza za dalji razvoj ovog segmenta poljoprivrede“, navodi se u saopštenju.

N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.