blank

Novčanice evra menjaju izgled

Evropska centralna banka (ECB) sprema novi dizajn evro novčanica, a čini se da u istoriju odlaze prepoznatljivi motivi prozora i mostova koje su Evropljani na svojoj valuti gledali već 21 godinu.

blank
Foto: Unsplash

Prozori i mostovi biće zamenjeni jednim od sedam dizajna koje je u ponedeljak objavila banka. Novi dizajni variraju od prirodnih motiva poput ptica ili reka pa do motiva budućnosti Europe, njenih vrednosti i, kako kaže banka, “zajedničkog evropskog identiteta,” prenosi Politico.

Banka otvara debatu za javnost u evrozoni u konsultacijama koje će trajati do kraja avgust. Svi građani zemalja evrozone moći će da učestvuju u anketi na stranicama ECB-a. ECB će osnovati i fokus grupe kako bi se uverili da su “mišljenja svih širom evrozone jednako zastupljena.”

“Radimo na novoj seriji high-tech novčanica, a ideja je da sprečimo krivotvorenje novca i umanjimo posledice za okolinu,” izjavio je član izvršnog odbora, Fabio Panetta.

On je dodao da su odlučili da zadrže gotovinu.

Ipak, ECB se neće prepustiti sudbini i dozvoliti javnosti da zaista odabere finalni dizajn. Upravno veće banke to će učiniti sledeće godine.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: N1, Politico

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.