blank

Novosti: Hleb „Sava“ koštaće i dalje 54 dinara

Vekna hleba „Sava“ koštaće 54 dinara i nakon 1. juna kada ističe važenje aktuelne uredbe kojom je ograničena cena hleba, pišu Novosti.

blank
Foto: Pixabay

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica, rekao je da pekari razgovaraju sa predstavnicima Vlade i da se očekuje da ova mera bude produžena za još šest meseci. Poslednja Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tip 500 doneta je 1. decembra 2023. godine i važi do kraja ovog meseca.

„Pekari su spremni za produženje ovog akta. Što se tiče ostalih pekarskih proizvoda, sada su njihove cene prilično stabilne i ne očekuje se u narednom periodu poskupljenje“, naveo je Pralica.

Vlada je ograničila cenu hleba da bi zaštitila standard građana, odnosno sprečila deformacije u formiranju cena ove namirnice koja je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija, pišu Novosti.

Uredbom je propisano da vekna od brašna tip 500 mora da ima najmanje 500 grama i da je njena maksimalna maloprodajna 54 dinara. Definisano je i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto. Trgovci, koji prodaju veknu „Sava“, moraju da imaju najmanje 30 odsto tog hleba u svojim prodavnicama.

U Srbiji do 31. maja važi i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, a kojom je ograničena cena brašna. Ova mera se primenjuje od 1. marta, i propisije da maksimalna brašno tip 500 ne sme da košta više 49,99 dinara po kilogramu, dok najviša cena brašna tip 400 može da bude 54,99 dinara.

Uredba predviđa da maksimalna količina tog brašna koju trgovac na malo može da proda potrošaču u pojedinačnoj kupovini je za oba tipa po pet kilograma.

Izvor: Novosti, Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.