blank

Obeležava se Dan pobede i Dan Evrope

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke završen Drugi svetski rat u Evropi, a 9. maj se od 1950. godine slavi i kao Dan Evrope.

blank
Foto: Gerd Altmann from Pixabay

Na današnji dan pre 79. godina okončan je Drugi svetski rat bezuslovnom kapitulacijom Nemačke koju su u Berlinu potpisali nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel i u ime strana pobednica sovjetski maršal Georgij Žukov i general Artur Teder kao predstavnik zapadnih saveznika.

Bio je to formalni kraj Drugog svetskog rata, ali su nemačke trupe još nekoliko dana pružale otpor, a rat u Jugoslaviji trajao je do 15. maja.

U Evropi se 9. maj obeležava i kao Dan Evrope u znak sećanja na objavljivanje deklaracije kojom je tog dana 1950. godine francuski šef diplomatije Robert Šuman pozvao na uspostavljanje novog poretka među evropskim zemljama, nakon čega je uspostavljena Evropska komisija za ugalj i čelik.

Iz te komisije nastala je Evropska ekonomska zajednica, a 1991. u Mastrihtu je proglašena Evropska unija.

Izvor: N1, Fonet

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.