blank

Od naredne godine u školama nedelja sećanja u spomen na Ribnikar i Dubonu

Nedelja sećanja i zajedništva će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara, piše Nova Ekonomija.

blank
Foto: David Tomaseti on Unsplash

Na predlog radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, usledio je poziv svim školama u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja ove godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo je pozvalo sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

„Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj Banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima“, navedeno je u dopisu Ministarstva prosvete direktorima svih osnovnih i srednjih škola.

Predviđeno je da škole tokom tog perioda realizuju različite aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga.

Kako se navodi u dopisu, u Nedelji sećanja i zajedništva u školama se mogu afirmisati već postojeće aktivnosti ili organizovati nove u kojima učenici mogu da izraze svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje i dramske predstave.

Predlaže se organizacija humanitarnih i volonterskih aktivnosti, kao i da se sakupljena sredstva u okviru humanitarnih aktivnosti mogu opredeliti najugroženijim osobama u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani. Škola može da organizuje i ekološke akcije, poput ozelenjavanja površina, đačke bašte, zajedničko sređivanje školskog dvorišta, parkova i drugih zelenih površina i drugo.

Prema najavi iz Ministarstva, nedelja sećanja i zajedništva će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.