blank

Od početka godine devizni priliv od stranih turista 900 miliona evra

U prvoj polovini 2023. godine, Srbiju je posetilo više od 940.000 stranih gostiju, 30 odsto više nego 2022. godine. Državi je to donelo devizni priliv od turizma od skoro 900 miliona evra, navode predstavnici Ministarstva turizma i omladine.

blank
Foto: Pixabay

Broj kineskih gostiju za prvih šest meseci ove godine za 200 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, rekla je za Radio-televiziju Srbije (RTS) pomoćnica ministra turizma iz Sektora turističke inspekcije Dunja Đenić.

Vrnjačka Banja je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji, a ovih dana biraju je i mnogi ljubitelji filmske umetnosti, jer u toku je Festival filmskog scenarija.

Direktor Turističke organizacije Ivan Trifunović ističe da je vikend bio izuzetno dobar, sa više od 50.000 gostiju.

„Sve je bilo puno. Početak filmskog festivala, sajam vina, Dani Danila Bate Stojkovića, to je nešto što obeležava mesec avgust“, navodi Trifunović.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma iz Sektora turističke inspekcije rekla je u Jutarnjem programu da će ovo biti nova rekordna godina za domaći turizam i da dinamičan rast broja stranih turista govori u prilog tome:

„Oni su posetili destinacije kao i prethodnih godina. Najinteresantniji za njih su svakako Beograd, kao prestonica, iza toga su planine Kopaonik i Zlatibor, banje koje su posebno interesantne, Vrnjačka Banja, Sokobanja, zatim i gradovi Novi Sad i Niš. Doprinose i manifestacije koje su možda i najatraktivnije, i to naročito u ovom letnjem periodu“.

Strani turisti najviše dolaze iz Rusije i Turske i iz regiona, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Hrvatske.

„Izraženo je povećanje broja dolazaka kineskih gostiju u Srbiju, koji se povećao za prvih šest meseci ove godine 200 odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, ističe Đenićeva.

Izvor: RTS, Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.