blank

Od putarina naplatili više od 33 milijarde dinara, u 2023. upisali gubitak: Kako su poslovali Putevi Srbije

Putevi Srbije ostvarili su poslovne prihode od 63,7 milijardi dinara u 2023. godini, pokazuju upravo objavljeni završni računi ovog javnog preduzeća. Najznačajniji prihod se ostvaruje od putarina za domaća i strana vozila i on je iznosio više od 33,7 milijardi dinara. Preduzeće je, kao i godinu pre, poslovalo sa – gubitkom, piše N1.

blank
Foto: Pixabay

Javno preduzeće Putevi Srbije je 2023. godinu završilo „u minusu“ upisavši gubitak od 6,8 milijardi dinara, pokazuju finansijski izveštaji za prošlu godinu koje je objavila Agencija za privredne registre.

Kada je reč o poslovnim prihodima, oni su lane porasli na 63,7 milijardi dinara, sa 56,2 milijarde dinara koliko su iznosili u 2022.

Najznačajniji prihod ostvaruje se od naknada za upotrebu auto-puteva, tj. putarina za domaća i strana vozila, koje čine 52,94 odsto poslovnih prihoda.

„Značajno je istaći da se naplata putarine vrši na oko 882,45 kilometara auto-puteva, a da preduzeće ima obavezu održavanja i razvoja putne mreže od 16.999,2 kilometra državnih puteva: Prvog A reda – 1.080 km, Drugog A reda – 7.928,3 km, Prvog B reda – 4.479,2 km i Drugog B reda – 3.511,6 km“, navodi se u Napomenama uz finansijske izveštaje JP Putevi Srbije.

Sledeći po veličini je prihod koji se ostvaruje iz budžeta Srbije.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.