blank

Od sutra primena e-fakture obavezna i za privatni sektor

Primena elektronske fakture (e-fakture) od sutra će biti obavezna i u transakcijama unutar privatnog sektora koji je u sistemu PDV-a, čime će biti zaokružen proces uvođenja e-faktura u Srbiji.

blank
Foto: Unsplash

U ovom trenutku sistem e-fakture upotrebljavaju svi korisnici javnih sredstava, njih više od 10.000, kao i najveći broj privrednika.

Iz Ministarstva finansija očekuju da primena e-faktura poveća konkurentnost i atraktivnost srpske privrede, zbog unapređenja poslovanja, veće transparentnost i povraćaja PDV-a u mnogo kraćem periodu. Uparujući izlazne i ulazne i izlazne fakture u sistemu e-faktura biće moguć povraćaj PDV-a u roku od 24 ili 48 sati, automatski, bez dodatnih kontrola, umesto kao do sada za 35 do 40 dana, naveli su iz ministarstva.

Sistem e-fakture je besplatan, transparentan i omogućava poslodavcu da zna šta je kupio i prodao u prometu sa drugim pravnim licima, a e-fakture su jednostavnije i jeftinije za čuvanje, kažu.

Prvi su u sistem ušli korisnici javnih sredstava, koji su od 1. maja ove godine počeli da izdaju i primaju e-fakture. Privrednici koji posluju s javnim sektorom takođe su bili u obavezi da od 1. maja preko sistema e-faktura izdaju fakture, a od 1. jula i primaju.

Prema podacima Ministarstva finansija, u sistemu elektronskog fakturisanja trenutno se nalazi više od 10.600 korisnika javnih sredstava i više od 176.000 privrednih subjekata, a kroz sistem je prošlo oko 5,5 miliona e-faktura.

Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.