blank

Održana regionalna panel diskusija o zapošljavanju mladih

Zajednički projekat Subotice, Nikšića i Kumanova podstiče mobilnost i angažovanje mladih u cilju unapređivanja njihovih preduzetničkih veština i angažovanja.

blank
foto: subotičke.rs

Ovakvi sastanci su prilika da se poveća mogućnost za zapošljavanje mladih. Sličan sastanak organizovan je danas u Plavoj Sali Gradske kuće.

“Centar lokalne demokratije Subotica je u saradnji sa gradom Subotica organizator ove aktivnosti. Ovaj seminar se dešava u okviru programa regionalne saradnje i razvoja lokalne demokratije koji finansira Evropska unija, a implementira Agencija za razvoj Ujedinjenih nacija. Program RELOAD je poznat u Srbiji u preko desetak opština i naš grad je još pre tri godine izrazio interes da učestvuje u njemu ima dve osnovne karakteristike: prva je da aktivira organizacije civilnog društva, druga je saradnja između civilnog društva i lokalnih samouprava u različitim oblastima.

Naš projekat zapošljavanja mladih u IT sektoru je zapravo regionalni i moram da kažem da je Subotica zapravo jedina u Srbiji koja je odabrana u ovom programu , dok su u mreži još Nikšić i Kumanovo. Naša tema je dalje za zapošljavanje i zapošljivost mladih naročito u IT sektoru i ovaj skup počinjemo jednim okruglim stolom, razmenom dobre prakse. Prisutno je oko dvadesetak mladih – kako upravljati malim preduzećima i kako se povezivati sa potrebama lokalne zajednice. Imaćemo jedan program razmene i radne prakse. Radićemo istraživanje koje mehanizme lokalne samouprave pružaju, naročito u ovom sektoru” – istakla je Stanka Parać Damjanović, direktorka Centra lokalne demokratije (LDA).

Ove aktivnosti radiće se devet meseci, kako bi se procenilo kako sve ovo funkcioniše na lokalnom nivou. Kao pomoć mladima biće upriličen i online priručnik kako bi se olakšalo umrežavanje. Važna komponenta biće radna razmena između Subotice, Nikšića i Kumanova.

Svetozar Bajević, rukovodilac Centra za kulturu iz Nikšića izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u Subotici. Opština Nikšić je višegodišnji partner na raznim projektima: “Važan projekat za mlade iz sva tri grada. Razvili smo niz projekata kakobi olakšali zapošljavanje mladih”.

Ovakvi regionalni paneli su prilika da se razmene iskustva, ideje ali i reše problemi na koje se nailazi, u teoriji i praksi – saglasni su učesnici ovakvih susreta.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Trio napustio Spartak

Fudbalski klub Spartak Ždrepčeva krv sporazumno je prekinuo saradnju sa defanzivcem Ilijom Martinovićem, desnim bočnim Alphonce Msanga Mabulom i  ofanzivnim veznim fudbalerom Morice Abrahamom. Klub

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.