blank

Ostvaren američki san jednog Subotičanina!

Atila Kereši (Atilla Korosi) rođeni je Subotičanin i uspeo je ono o čemu većina filmskih radnika želi u svom životu!

blank

Njegov prvi dugometražni, akcioni film “Live and die in East L.A” imao je svoju američku premijeru početkom avgusta, u Sony studiju! Bisokopski život, reditelja i scenartiste Atile Kerešija, film će nastaviti u Severnoj Americi, dok se očekuje i distribucija u 20 zemalja, kao i prikazivanje na Kanskom i Toronto film festivalu. Više o samom projektu i planovima Atila Kereši (Atilla Korosi) kaže:

“Pre ovog filma sam snimio dva kratkometrazna filma I nekoliko eksperimentalnih, dugometražnih filmova. U Južnoj Koreji sam snimio nekoliko dokumentarnih filmova I jedan od njih je dobio prvu nagradu na festivalu I prikazan je na Korejskoj nacionalnoj televiziji. Jednom rečju, to je bilo moje školovanje I priprema za ovaj film . Radio sam ga od 2018 godine I film je zavrsen 2020 kada je trebala I da bude premijera. Na žalost svih nas u filmskoj industriji, došla je pandemija I sve je bilo zatvoreno. Već tada sam imao ponude za prodaju filma ali sam odlučio
da sačekam još neko vreme. U oktobru 2022. prodao sam film distributerskoj kuci HIGH OCTANE PICTURES, pripreme za prikazivanje I marketing su trajali vise od 6 meseci. Film je u sklopu Cannes-og festivala prodat u vise od 20 drzava širom sveta I prodaja ce se nastaviti I na Toronto film festivalu u period od 7-17 septembra. 1. avgusta je bila svetska premijera u SONY PICTURES STUDIO a 4. avgusta film se počeo prikazivati na platformama kao sto su AMAZON PRIME , VUDU , APPLE TV, itd… širom Severne Amerike.

Film nije tradicionalni američki ili holivudski film, pod tim mislim da nije strukturiran na predvidljiv način… Rečeno mi je da moj film sadrži elemente Luisa Bunuela, Tarkovskog, pa čak i Kurosawe… što ga čini privlačnim i stranoj publici, izvan USA-a.”-kaže Atila i priča kakoe je dospeo u američku, filmsku industriju: “Zbog svojih rezultata koje sam postizao u atletici imao sam više izbora da se odlučim na koji fakultet ću da ideo. U Ameriku sam otišao sa punom stipendijom u The Univercity of Tulsa. Oduvek sam sanjao da ću jednog dana da pravim i snimam filmove. Moj otac (Jožef Kereši) me je od malena “zarazio” sa svim vrstama umetnosti kao sto su književnost, muzika, slikarstvo, film. Moj otac je imao veliku želju da studira filmsku režiju u klasi profesora Bore Draškovića u Novom Sadu ali se umešao rat I on to nije uspeo da ostvari. Ja sam na fakultetu studirao biznis ali sam uzimao I časove scenarija kod sjajnog ruskog pesnika, nominovanog za Nobelovu nagradu za književnost, Jevgenija Jevtušenka (Yevgeny Yevtushenko) koji je u to vreme tamo bio professor. Sa njim sam pisao svoja prva scenarija I on me je ohrabrivao da pratim svoje snove.”

Na pitanje koliko je teško baviti se kinematografijom u Americi, Atila odogovara: “Poznato je da u Americi prave najviše, komercijalne filmove. Ne bih da pričam o tome koliko je tesko doći čak I do toga da se plasira neka ideja o tome a ne da se snimi film. Upornost, bez kompromisa I neodustajanje je najvažnije, meni je trebalo pune 3 godine da snimim ovaj film.”

Šta je ono što kao reditelj filma se zahteva od ekipe, Atila Kereši kaže:
“Snimanje filma je kao vođenje bitke. Imaš glavnokomandujućeg generala, oficire I vojnike koji rada ono što moraju. Režiser je general koji ima zadatak da dobro vodi posao I da svi podredjeni maksimalno veruju u njega I da izvrsavaju zadatke koji su im dati.

Interesuju I inspirišu me razne teme. Ono sto moj film “Live and die in east L.A.” cini jedinstvenim je sposobnost filma da bude napet, zadivljujući i umetnički. Osim što je zabavan, “Live and Die in East L.A.” podstiče na razmisljanje … a to je nešto što nedostaje savremenoj kinematografiji, mislim. Uvek su me fascinirali razgovori poput – da li je ishod našeg života unapred određen ili je to smo naš izbor? Ovakva pitanja zabavljaju ljude vekovima i uvek su vodili do uzbudljivih i diskutabilnih tema i odgovora. Želeo sam stvoriti priču oko ovog koncepta koristeci resurse koji su prirodni za Los Anđeles. Sada imam spremna tri scenarija I radim sa producentima kao su Nikolas Tabarok koji je producirao filmove S”tockholm I Retirement Plan”, sa Majklom Šambergom (Michael Shamberg) koji je producirao filmove od Kventina Tarantina “Pulp Fiction” I “Django Unchained” sa producentom Piterom Bilingslijem (Peter Billingsley) koji je radio film “Iron Man”. RAd sa ovim svetski poznatim producentima upravo mi je doneo moj film”-kaže Atila Kereši (Atilla Korosi), Subotičanin koji je atletskim stopama “pretrčao okean”, čiji se sportski rezultati još uvek pamte ali ćemo ga pamtiti u budućnosti pamtiti kao reditelja i scenaristu, rođenog u Subotici, koji je uspeo u Americi.

imdb

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.