blank

“Ovde je umro Pikaso”: Predstavljena skulptura beživotnog tela slavnog slikara kao kritika “selfi kulture”

Španski umetnik Eugenio Merino predstavio je skulpturu koja predstavlja telo Pabla Pikasa na Sajmu savremene umetnosti u Madridu.

blank
Foto: ARTnews.com

Pikasovo beživotno telo predstavljeno je u realističnoj statui nazvanoj “Ovde je umro Pikaso” iz 2017. godine. Umetnik u Merinovoj interpretaciji nosi odeću po kojoj je mnogima poznat: prugastu majicu, bele lanene pantalone i espadrile.

Iako je Pikaso bio visok 163 centimetra, skulptura ima oko dva metra i privukla je veliku pažnju posetilaca Sajma.

La Vanguardia je opisala rad kao “atrakciju za zavisnike od selfija” i “siguran način da dobijete lajkove na Instagramu”, ali je zapravo uvrštena u sajamsku izložbu kao kritika masovnog turizma.
“Skulptura je turistička atrakcija koju smo napravili na osnovu knjige Dina Mekanela ‘Turista’ iz 1976. U knjizi autor objašnjava karakteristike atrakcije, a za nas, to je upravo ono u šta su se pretvorili svet umetnosti i sajmovi”, napisao je Merino u saopštenju za ArtNews.

“Institucije i kompanije peru svoj imidž u kulturi. Zato je važno da se ovaj rad predstavi otvoreno kao predmet koji prodaje, ali i koji predstavlja simboličku vrednost. To je mesto gde ‘konzument turističke umetnosti’ može da napravi selfi, suvenir koji nas podseća da su bili ovde gde je umro Pikaso. Očigledno je to lažno kao i bilo koja turistička atrakcija”, dodao je umetnik.

Merino je napravio tri verzije skulpture, a prodaju se po ceni od 45 hiljada evra.

Izvor: Euronews

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.