blank

Paušalcima ističe rok za žalbu na poreska rešenja

Preduzetnici koji se paušalno oporezuju imaju još nekoliko dana da ulože žalbe na rešenja koja su dobijali krajem prošlog meseca, odnosno od 24. do 28. januara.

blank
Foto: Pixabay

Poreska uprava izvršila je obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2024. godinu, za vlasnike samostalne delatnosti koji porez na prihode od samostalne delatnosti i doprinose za obavezno socijalno osiguranje plaćaju na paušalno utvrđeni prihod (preduzetnici paušalci), preneo je Biznis.rs.

Poreska savetnica Tatjana Marković kaže da svaki paušalac prilikom dobijanja akontacionog rešenja za porez i doprinose koje plaća može uložiti žalbu u roku od 15 dana, ukoliko smatra da rešenje nije ispravno.

Za ovu vrstu žalbe plaća se i taksa, i ona u ovom trenutku iznosi 2.340 dinara. Podnosi se Ministarstvu finansija – Sektoru za drugostepeni poreski i carinski postupak, a preko filijale Poreske uprave.

„Može se desiti da nije dobar osnov osiguranja, pa umesto da se plaća samo doprinos za PIO donesu rešenje u kojem postoji obaveza plaćanja doprinosa za zdravstvo i nezaposlenost“, objašnjava Marković.

Prema njenim rečima, koeficijent sa kojim se množi polazna osnovica može biti pogrešan.

„Ili jednostavno osnovica možda nije dobro utvrđena, pa dva paušalca na istoj opštini, za koje važe isti kriterijumi, dobiju različita rešenja“, dodaje Marković.

Ona ističe da u slučaju da je pogrešan osnov osiguranja dovoljno je kontaktirati inspektora koji je zadužen za tog paušalca – on pokreće promenu i donošenje ispravnih rešenja, i u tom slučaju nije potrebno ulagati žalbu.

Izvor: Biznis.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.