blank

PIO: Osnovice za samodoprinose poskupele 14,6 odsto

Za oko 20.000 građana koji samostalno uplaćuju doprinose od januara 2024. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su u odnosu na prethodni period veće za 14,6 odsto, saopštio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

blank
Foto: Kschneider2991 on Pixabay

Kako se objašnjava u saopštenju, doprinosi su veći zbog usklađivanja sa kretanjem zarada u prethodnoj godini, a povećanje se odsnosi na građane koji samostalno isplaćuju doprinose, u skladu sa članom 15 Zakona o PIO.

Dodaje se da su osnovice određene u odnosu na prosečnu mesečnu zaradu u Srbiji u prethodnih 12 meseci, zaključno sa septembrom.

Najniža osnovica je 35 odsto od tog iznosa, što za 2024. godinu iznosi 40.143 dinara, dok je najviša pet prosečnih zarada, odnosno 573.470 dinara, dodaju u PIO fondu.

„S obzirom na to da stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 24%, osiguranici će na mesečnom nivou tokom ove godine izdvajati od 9.634,32 do 137.632,80 dinara, zavisno od toga koju od 13 osnovica osiguranja izaberu“, piše u saopštenju.

Kako se podseća, pravo na samostalnu uplatu doprinosa po članu 15 Zakona o PIO imaju svi oni koji su van osiguranja (nezaposleni, studenti, domaćice, đaci…), pod uslovom da su stariji od 15 godina.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.