blank

Početak Amber alerta u Srbiji: Mediji obavezni da izveštavaju o nestanku

Mediji će biti dužni da bez odlaganja objavljuju informacije o nestanku deteta nakon što dobiju obaveštenje od ministarstva nadležnog za poslove informisanja, predviđa novi pravilnik Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

blank
Foto: Centar za nestalu i zlostavljanu decu

Mediji će biti dužni da bez odlaganja objave obaveštenje i da ga emituju redovno u naredna 48 sata. Obaveštenja prvih osam sati moraju da se emituju na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 50 minuta.

Nakon isteka roka od 48 sati od prvog objavljivanja, prestaje obaveze daljeg objavljivanja obaveštenja.

Kada nestalo maloletno dete bude pronađeno, mediji moraju da prekinu program i obaveste javnost o tome da je dete pronađeno.

Novi pravilnik REM-a usvojen je 6. septembra, a objavljen je u Službenom glasniku juče 12. septembra i stupiće na snagu osmog dana od objavljivanja, prenosi Nova Ekonomija

Vlada je u julu usvojila Zaključak kojim se uvodi Amber Alert sistem, odnosno prenošenje obaveštenje o prijavi nestanka deteta putem medija, od značaja za ostvarivanje javnog interesa.

Rešenjem ministra unutrašnjih poslova od 2. februara 2023. godine obrazovan je i Tim za uvođenje ovog sistema u Srbiju sa zadatkom da izradi Analizu početnog stanja i Plana aktivnosti neophodnih za njegovo aktiviranje.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu pokrenuo je u julu 2021. godine inicijativu za uvođenje posebnog sistema obaveštavanja javnosti u slučajevima nestale dece – Amber Alert sistema.

Na sajtu inciijative navodi se da Amber Alert sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Poskupeo benzin!

Objavljene su nove cene goriva koje će važiti do petka, 19. aprila. Litar evrodizela će danas od 15 sati do sledećeg petka u isto vreme

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.