blank

Počinje prijavljivanje za upis u specijalizovane gimnazije i umetničke srednje škole

Prijavljivanje učenika za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija, kao i za umetničke srednje škole, počinje u ponedeljak, 15. aprila, a trajaće do 22. aprila do 16 časova, saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije.

blank
Foto: Ivan Aleksic on Unsplash

Kandidati se elektronski prijavljuju na portalu „Moja srednja škola“ (mojasrednjaskola.gov.rs), odnosno preko naloga na tom portalu kojem pristupa roditelj ili drugi zakonski zastupnik šifrom za esDnevnik ili za nalog na Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.

Deca koja se ne prijavljuju elektronski, mogu da se prijave za polaganje prijemnog ispita 19. ili 22. aprila od 9 do 16 časova u svojoj osnovoj školi ili u školi u kojoj polažu prijemni ispit.

Polaganje prijemnih ispita biće organizovano u srednjim školama od 10. do 19. maja, a učenici će rezultate moći da provere na portalu „Moja srednja škola“.

blank
Foto: Unsplash

Preliminarnim planom upisa za školsku 2024/2025. godinu previđeno je nešto manje od 5.000 mesta u specijalizovanim odeljenjima gimnazija za matematiku, fiziku, geografiju i istoriju, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke, sport, bilingvalna odeljenja, kao i za umetničke srednje škole – likovne, baletske i muzičke.

Za upis u specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole potrebno je da učenik položi i prijemni ispit kojim se proveravaju sklonosti i sposobnosti učenika.

Izvor: FoNet, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.