blank

Poljoprivrednici će obeležiti godišnjicu protesta, ministru rok za razgovor do 21. maja

Nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Srbije obeležiće u nedelju, 19. maja godišnjicu protesta i dogovoriće se koje će mere preduzeti zbog neispunjenih zahteva sa bivšom ministarskom poljoprivrede Jelenom Tanasković i bivšom premijerkom Anom Brnabić.

blank
Foto: Privatna arhiva

Oni neće blokirati saobraćaj, već će na dogovorena mesta doći poljoprivrednom mehanizacijom i razgovarati o nerealizovanim zahtevima.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je danas za Betu da je niz zahteva ostao nerealizovan.

„Poslali smo zahtev za hitan sastanak sa novim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem i oročili ga na sedam dana, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor, a rok ističe 21. maja“, rekao je Matković.

Matković je rekao da zahtev za uređenjem tržišta nije ispunjen, da dosta parcela koje su uzete u zakup još nisu upisane u registar jer sistem e-agrara pokazuje mesecima da su „u obradi“, pa po tom osnovu poljoprivrednici ne mogu da dobiju subvencije od 18.000 dinara po hektaru.

blank
Foto: Subotičke.rs

Naveo je da određeni broj poljoprivrednika, koji nemaju problema sa upisom parcela, još nije dobio subvencije od 18.000 dinara, kao ni pojedini proizvođači šećera, od 300 evra po hektaru.

Još, kako je rekao, nije pokrenuta ni procedura promene Zakona o akcizama koji bi, prema dogovoru, trebalo da ukine tu vrstu poreza na dizel za poljoprivrednike.

Ni zahtev za ukidanjem taksi na odvodnjavanje, prema njegovim rečima, nije ispunjen, jer i dalje stižu rešenja.

Uredba za pravo na subvenciju od 17.000 dinara za sertifikovano seme, kako je rekao, nije doneta, a kasni i povraćaj akcize na gorivo.

Država je smanjila poljoprivrednicima akcizu na dizel od 1. januara ove godine za 50 dinara po litru, ali oni moraju da plate punu cenu na pumpi i čekaju povraćaj novca, kako je dogovoreno 14 dana, međutim ti rokovi se ne poštuju.

Matković je rekao da su poljoprivrednici „jako ljuti“ zbog sinoćne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da stočari ne mogu da odu na more kao ratari koji idu „četiri puta na letovanje i tri puta na zimovanje“.

„Vučić priča da mi idemo na odmor sedam puta godišnje, a ne interesuje ga što poljoprivrednici prodaju salaše da bi vratili dugove zbog pada cena žitarica i naloga njegove vlasti da se u martu 2022. godine zabrani izvoz kada su ti ratarski proizvodi mogli da se prodaju po duplo višim cenama, već su one od tada do danas prepolovljne“, rekao je Matković.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.