blank

Poljoprivrednici traže hitan sastanak sa premijerom i ministrom poljoprivede

Predstavnici četiri uduženja poljoprivrednika koji su prošle godine, posle protesta traktorima na ulicama, sklopili sporazum sa Vladom Srbije oko ispunjenja njihovih zahteva, uputili su pozive premijeru Milošu Vučeviću i resornom ministru Aleksandru Martinoviću za hitan razgovor zbog najave da u budžetu nema novca za subvenciju od 17.000 dinara za sertifikovano seme.

blank
Foto: Subotičke.rs

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je za Betu da su bivša ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i premijerka Ana Brnabić u novembru 2023. godine obećali da će poljoprivrednici, pored direktne subvencije od 18.000 dinara po hektaru dobiti i 18.000 za sertifikovano seme, nakon rebalansa budžeta.

Na Odboru Skupštine Srbije za poljoprivredu juče je rečeno da u budžetu za sada nema novca za sertifikovano seme.

„Na sastanku ćemo zatražiti objašnjenje da li ima novca za sertifikovano seme, zatim izmenu propisa o akcizama, kojima bi se obezbedilo da od 1. januara 2025. godine dobijemo na pumpi dizel bez akcize“, rekao Matković.

blank
Foto: Privatna arhiva

Dodao je da će tražiti i objašnjenje oko doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje jer su poljoprivrednici dobili rešenja da godišnje plaćaju oko 115.000 dinara za PIO fond, bez obzira koliko zemlje poseduju.

Doprinos za zdravstveno je još oko 39.000 dinara, što je godišnje, ukupno više od 150.000 dinara. Ti doprinosi su povećani, prema njegovim rečima, za oko 5.000 dinara za svaki, u odnosu na prošlu godinu.

Matković je rekao da ponudu države, nakon prošlogodišnjih protesta, kada je zatraženo da se otpiše celokupna kamata, a država ponudila samo reprogram, niko nije prihvatio jer je uz to traženo i da se kao uslov za plaćanje duga u ratama, na više godina, položi hipoteka na imovinu.

blank
Foto: Subotičke.rs

Uz to, kako je rekao, zakašnjenje sa plaćanjem samo jedne rate bio bi ukinut reprogram. Kamata je, prema njegovim rečima, samo delimično otpisana još pre desetak godina, 50 odsto, a dug po osnovu nje je ogroman i skoro se približava osnovnom dugu.

Sastanak su zatražila udruženja koja su učestvovala u protestu i vodila pregovore sa Vladom Srbije, udruženje iz Subotice, Iniijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, a podržalo ih je još nekoliko udruženja, Novoseljanski paori, Banatska crnica i Dolovački paori.

Izvor: Beta, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.