blank

Predstojeća setva uljane repice

Padavine koje se za područje naše zemlje očekuju u narednim danima stvoriće povoljne uslove za sam početak setve uljane repice. U proteklih nekoliko godina se u setvenoj strukturi značajno povećavaju površine pod ovom uljaricom, u najznačajnijim regijama njenog gajenja.

blank
Foto: PIS Vojvodina

Povećanje površina pod uljanom repicom je dovelo do povećanog pritiska štetočina koje mogu da ugroze proizvodnju ove industrijske kulture. Štetočine uljane repice koje su od najvećeg ekonomskog značaja su mala i velika repičina pipa, repičin sjajnik, repičina lisna osa, vaši, buvači.

Pred predstojeću setvu proizvođačima se preporučuje preduzimanje svih raspoloživih preventivnih mera u kontroli štetnih organizama u usevima uljane repice:

– Plodored, setvu nikako ne bi trebalo ponoviti na istoj parceli kako bi se smanjio potencijal štetnih organizama i rizik od nastanka šteta. Uljana repica ne bi trebalo da se gaji 4 do 5 godina na istom mestu. Dobri predusevi su rano povrće, rani krompir, ozima pšenica i ječam, dok setvu uljane repice treba izbegavati nakon suncokreta, soje, slačice, graška itd.

– Suzbijanje korova (naročito iz familije krstašica).

– Uništavanje samonikle uljane repice (koja predstavlja „most“ za prenos patogena i štetočina).

– Sve mere koje obezbeđuju ujednačeno i brzo nicanje useva.

Izvor: PIS Vojvodina

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.