blank

Radnici u Srbiji nisu zadovoljni pravima

Zaposleni u Srbiji nisu zadovoljni svojim pravima, pokazala je anketa koju su uradili Udruženi sindikati Srbije Sloga o pravima radnika u kojoj je više od 500 sindikalnih poverenika Sloge u njihovim organizacijama (Industrija, zdravstvo, zanatstvo) anketiralo zaposlene, objavila je ta organizacija.

blank
Foto: Pixabay

Pitanja su se odnosila na zaposlene i njihova prava, obliku njihovog radnog angažovanja, zaradama, položaju i uslovima rada kod poslodavca, članstvu u sindikatima i drugim važnim pravima iz oblasti rada.

Anketa je pokazala da veći broj ispitanika radi po osnovu ugovora na neodređeno vreme. Na pitanje o isplati zarade, više od 90 odsto zaposlenih prima platu preko tekućih računa, ali prema ovom istražiavanju zarada se u velikom broju slučajeva isplaćuje „deo na račun, a deo na ruke“.

Taj oblik isplate zarade je teško dokazati jer su radnici ucenjeni, te postoji mogućnost da im poslodavac isplati samo deo koji je ugovoren, a to je najčešće minimalna zarada.

Vreme provedeno na radu, prema rezultatima, pokazuje da veliki broj njih nije zadovoljan radnim vremenom kod poslodavca, posebno prekovremenim radom gde se trećina ispitanika izjasnila da im taj rad nije plaćen, a da četvrtina radi prekovremeno u trajanju koje je duže od dozvoljenog.

Ovakav rezultat govori o tome da poslodavci ne poštuju zakonske odredbe koje se odnose na vreme trajanja prekovremenog rada i koji se po zakonu uvode samo u izuzetnim slučajevima koji su zakonom propisani, i da su česte zloupotrebe, navodi Sloga.

Na pitanje poštovanja prava zaposlenih u Srbiji, njihovo dostojanstvo na radu, dvadeset odsto poslodavaca ih uopšte ne poštuje, toliko njih delimično poštuje, dok pravo na odsustvo sa rada u slučaju privremene sprečenosti (bolovanje ) u potpunosti poštuje skoro 40 odsto poslodavaca.

Što se tiče diskriminacije na radu na osnovu ličnog iskustva, veliki broj anketiranih odgovorio je pozitivno na pitanje, ali je i veliki broj onih sa odgovorom ,“Ne želim da odgovorim“, što je zabrinjavajuće jer vodi ka zaključku da ljudi takve odgovore daju isključivo zbog straha buduće diskriminacije.

Anketom su uočene pretnje, pokušaji ucene, pritisak, da poslodavci kontrolišu pojedine sindikate i da znatan broj anketiranih nije upoznat kome se može obratiti u slučaju kršenja njihovih radnih prava. Ovaj podatak nam govori o velikoj neinformisanosti radnika o zaštiti svojih prava koje im zakoni i Ustav Srbije garantuju, zaključeno je u rezultatima ankete koju su uradili Udruženi sindikati Sloga.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.