blank

Rezultati popisa: Koliko ima porodica u Srbiji?

U Republici Srbiji, prema rezultatima Popisa iz 2022. godine, ima ukupno 1.311.712 porodica s decom, odnosno 69 odsto od ukupno 1.904.314 porodica u zemlji, objavljeno je na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

blank
Foto: Pixabay

Najzastupljenije su, kako se navodi, porodice sa jednim detetom (54,3 odsto), slede porodice s dvoje dece (36,1 odsto), zatim porodice s troje dece (7,8 odsto), dok je udeo porodica sa četvoro i više dece manji od dva odsto.

Prema rezultatima popisa, najzastupljenije su porodice tipa „bračni par sa decom“ (43,35 odsto), slede porodice tipa „bračni par bez dece“ (28,1 odsto), zatim porodice tipa „majka s decom“ (16,8 odsto), „otac s decom“ (4,7 odsto), „vanbračni par sa decom“ (četiri odsto) i „vanbračni par bez dece“ (tri odsto).

Posmatrano po tipu porodice, udeo porodica sa jednim detetom najveći je kod porodica „majka s decom“ (73,1 odsto) i „otac s decom“ (71,2 odsto).

Кod porodica tipa „bračni par s decom“ ne postoje značajne razlike u udelima porodica sa jednim i sa dva deteta (45,5 odsto sa jednim detetom, odnosno 42,8 odsto sa dva deteta), dok je kod porodica tipa „vanbračni par s decom“ 50 odsto porodica sa jednim detetom, a nešto više od trećine porodica je sa dvoje dece (34,2 odsto).

Udeo porodica sa troje i više dece najniži je kod tipa „majka s decom“ i „otac s decom“ (oko 4,5 odsto), a najviši kod porodica tipa „vanbračni par s decom“ (15,8 odsto).

Izvor: N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.