blank

RZS: BDP Srbije u 2022. godini realno porastao za 2,5 odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije prošle godine iznosio je oko 7.098 milijardi dinara, što je u odnosu na 2021. godinu nominalno više za 13,2 odsto, a realno za 2,5 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

blank
Foto: Kschneider2991 on Pixabay

U rastu BDP-a najznačajnije učešće imali su sektori prerađivačke industrije (13,5 odsto), trgovine na veliko i malo, kao i popravke motornih vozila (12 odsto) i poslovanja nekretninama (6,9 odsto).

Učešće izadataka BDP-a za individualnu potrošnju domaćinstva iznosilo je 67,1 odsto, za individualnu potrošnju sektora države 9,4 odsto, a za kolektivnu potrošnju sektora države 6,8 odsto, bruto investicija u osnovna sredstva 24,2 odsto, troškova izvoza dobara i usluga 63,8 odsto i uvoza dobara i usluga 74,8 odsto.

Realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) bio je u sektorima usluge smeštaja i ishrane (32 odsto), rudarstva (23,3 odsto) i umetnosti, zabave i rekreacije (9,2 odsto).

Realni pad BDV-a zabeležen je u sektorima građevinarstva (9,8 odsto), poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (8,3 odsto) i snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (6,8 odsto).

U rashodima BDP-a zabeležen je realni rast u potrošnji domaćinstva (3,9 odsto), individualnoj potrošnji sektora države (0,2 odsto), kolektivnoj potrošnji sektora države (0,6 odsto), bruto investicijama u osnovna sredstva (1,9 odsto), izvozu dobara i usluga (16,6 odsto) i uvozu dobara i usluga (16,1 odsto).

Izvor: N1, Beta.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.