blank

RZS: Broj zaposlenih u Srbiji 2.888.500

Broj zaposlenih u Srbiji na kraju trećeg kvartala ove godine iznosio je 2.888.500, dok je broj nezaposlenih 285.700, pokazuju podaci Ankete o radnoj snazi, koju je danas objavio Republički zavod za statistiku.

blank
Foto: Pixabay

Stopa zaposlenosti za taj period iznosila je 50,7 odsto i u odnosu na prethodni kvartal veća je za 0,5 odsto, pokazuju podaci Ankete.

U poređenju sa trećim kvartalom prošle godine, ukupna populacija uzrasta 15 i više godina smanjena je za 56.900 i iznosi 5.693.500.

Pad zaposlenosti u Vojvodini iznosi 0,9 odsto, dok je najprimetniji porast stope zaposlenosti zabeležen u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

U Vojvodini je zabeležen porast stope nezaposlenosti od 3,2 odsto, dok u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji pad stope nezaposlenosti iznosi 1,6 odsto.

Broj mladih uzrasta od 15 do 24 godine je niži za 1.300 lica.

Među mladima je broj aktivnih veći za 9.100, a stanovništvo van radne snage smanjeno je za 10.500. Takav trend je doveo do porasta stope zaposlenosti među mladima za jedan odsto.

Anketa o radnoj snazi tretira kao zaposlene sve osobe starije od 15 godina koje su u posmatranom periodu imale određeni broj sati radnih aktivnosti, uključujući i neplaćene, dodaje se u saopštenju.

Izvor: FoNet, N1

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.