blank

„Šest godina suživota” u Savremenoj galeriji Subotica

Dve gradske kulturne institucuje, muzej i Savremena galerija, kroz godine, nekoliko puta su se selili i menjali svoje nazive, pa je tako, u Savremenoj galeriji, Gradski muzej i osnovan pre 75 godina.

blank
Foto: Subotičke.rs

Galerija, kao Likovni susret, od 60tih godina prošlog veka, bila je tačka spajanja kolonija na teritoriji cele tadašnje države, gde su se otkupljivali radovi, sa tih umetničkih kolonija.

Na izložbi, prikazan je samo segment fonda muzeja koji je svojevrstan vremeplov, u nastajanju radova i likovnih kolonija, u šestogodišnjem periodu 60tih godina.

Izložbu su otvorile autorka postavke, Ljubica Vuković Dulić, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti Gradskog muzeja i Olga Kovačev Ninkov, muzejska savetnica-istoričarka umetnosti.

blank
Foto: Subotičke.rs

„Izložba tematizuje određeni period ranog subotičkog Gradskog muzeja, koji se odnosio na saradnju sa savremenim umetnicima. Znamo da danas muzej ne radi izložbe savremene umetnosti, već ima drugu vrstu delatnosti. Na izložbi predstavljamo dela koja su otkupljenja sa manifestacije Likovni susret – Palić ili ona dela koja su izlagana na izložbama. Izlažemo i dokumentacijski materijal, plakate, pozivnice, kataloge, pozivnice koje nas upućuju na to kako je tada Likovni susret funkcionisao i kako su se promovisale izložbe”, rekla je Ljubica Vuković Dulić.

Izložba prikazuje dokumentaciju, dela iz zbirke Gradskog muzeja Jožefa Beneša, Đorđa Bošana, Pal Petrika, Gabora Silađija, Tomislava Šebekovića, Imrea Vinklera, Enđela Beriše, Radmile Radojević i mnogih drugih. Vizuelni identitet likovnih susreta postavio je Dragoslav Stojanović SIP.

blank
Foto: Subotičke.rs

„Subotica je bila centar sreza tada, kad je osnovan Likovni susret, i tu su osnovane prve likovne kolonije. Treba da postoji jedno telo koje bi kordinisalo likovnim susretima, jer je Vojvodina bila kolevka kolonija cele države tada. Velike izložbe su se dešavale na Paliću”, dodala je Olga Kovačev Ninkov.

Pored skulptura i slika, izložen je reklamni materijal, koji nakon isteka aktuelnosti, ostaje kao dragocen za proučavanje i rekonstrukciju pojedinosti onoga vremena, svojevrsna onovremenska propaganda.

blank
Foto: Subotičke.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.