blank

Sindikat lekara i farmaceuta: Srbiju u poslednjih 10 godina napustilo 6.000 lekara

Predsednica Sindikata lekara i farmaceuta dr Gorica Đokić izjavila je danas da je Srbiju u poslednjih 10 godina napustilo 6.000 lekara.

blank
Foto: Unsplash

Đokić je agenciji Beta kazala da su u Srbiji plate lekara najniže u regionu i da „na 100.000 stanovnika imamo 283 lekara što je znatno ispod proseka u zemljama Evropske unije (EU)“.

„U poslednjoj deceniji svake godine Srbiju napusti od 200 do preko 700 lekara. U proseku Srbiju godišnje napusti više od 550 lekara. Našem zdravstvenom sistemu nedostaje veliki broj doktorra svih profila, iako na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imamo 1.800 nezaposlenih lekara među kojima ima i specijalista“, kazala je Đokić.

Razvijene evropske zemlje, navela je, problem manjka zdravstvenih radnika najčešće rešavaju tako što ih „izvlače“ iz balkanskih zemalja.

„Maksimalna plata lekara specijaliste u Srbiji iznosi do 140.000 dinara, što je znatno manje nego u zemljama u okruženju. Naše plate su najniže u regionu, a u odnosu na EU niže su i nekoliko puta“, istakla je Đokić.

Izvor: Beta, Nova.rs

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.