blank

Sindikat vozača najavio štrajk upozorenja za 8. maj u celoj Srbiji

Zaposleni u prevozu robe u međunarodnom i domaćem transportu teretnim motornim vozilima stupiće u štrajk upozorenja 8. maja, u periodu od 14 do 15 časova, najavljeno je iz Sindikata vozača Srbije. Štrajk će se sprovoditi koordinisano na teritoriji cele Srbije skladu sa aktuelnim zakonskim propisima prenosi portal Pluton Logistics.

blank
Foto: Alexander Fox | PlaNet Fox from Pixabay

„Štrajk upozorenja spovešće se tako što se transport robe neće obavljati u tom periodu, s tim da će minimalni proces rada u transportu biti u skladu sa članom 10 Zakona o štrajku, određen odlukama ili opštim aktom poslodavaca kojima se određuje minimum procesa rada. Štrajk se ispoljava prekidom rada na mestu gde se učesnici štrajka zateknu u tom trenutku, a na način koji neće ekspromptno uticati na protok saobraćaja i ometati ostale učesnike u saobraćaju, niti uticati na zdravlje i bezbednost ljudi i imovine“, navodi se u saopštenju sindikata.

Učešće u štrajku imaju svi zaposleni u prevozu robe, koji će se po početku štrajka okupiti na unapred određenim lokacijama.

Štrajkački odbor će biti raspoređen na nekoliko lokacija, pre svega na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci, kao i na carinskom terminalu Beograd.

Kako su precizirali u Sindikatu vozača, štrajk upozorenja organizuje se radi ispunjenja sledećih zahteva:

– Ubrzanje postupka carinjenja na carinama u unutrašnjosti Srbije;
– Ubrzanje protoka vozila na graničnim prelazima prilikom ulaska i izlaska iz zemlje (tehično-pravnim sredstvima);
– Organizacija fizičko-tehničkog obezbeđenja za sve učesnike u saobraćaju, koji su zbog situacije na graničnim prelazima prinuđeni da prave pauzu na putu ili u neposrednoj okolini, a izloženi su napadima migranata i povredi carinskog prostora;
– Umanjenje cene inicijalne i periodične obuke, kao i cene izdavanja CPC sertifikata ukidanjem takse;
– Omogućavanje drugih načina pohađanja periodične obuke i u toku dužeg vremenskog perioda;
– Rešavanje statusa viznog režima za sve zaposlene koji se bave drumskim prevozom robe i putnika u međunarodnom transportu, odnosno, pokretanje postupka liberalizacije boravka u Šengen zoni kao i na teritoriji Švajcarske, na neodređeno, sve dok se bave ovim poslom.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.