blank

Slavni dani naše biblioteke

U Gradskoj bibilioteci, povodom proslavljanja Dana grada, sinoć je upriličena izložba sećanja na slavne domaće i strane pisce pod nazivom „Književnici koji su posetili našu biblioteku-retrospektiva“ i predavanje „Kulturno nasleđe grada Subotice ars poetici Ildike Lovaši“.

blank
Foto: Subotičke.rs

Ova svojevrsna manifestacija pod nazivom „Većeri zavičajne istorije“ posvećena je povodom 70. godišnjice useljenja u zgradu gde se danas nalazi Gradska biblioteka, Nacionalna kasina, a koju je projektovao Ferenc Rajhl.

Adrien Kozma, direktorica Gradske biblioteke pozvala je sve srednjoškolce da učestvuju na literarni konkursu za najbolji esej na temu „Biser grada Subotice“ koji dočarava lično iskustvo, istoriju ili značaj zgrade. Učesnici svoje radove mogu predati za mesec dana, a svečana dodela nagrada organizovaće se 10. oktobra na rođendan Gradske biblioteke.

Iren Bognar, autorka izložbe, istakla je veliki značaj ove kulturne institucije i napomenula samo neke od pisaca koji su posetili subotičku biblioteku, kao strani i domaći pisci iz celog regiona: Oskar Davičo, koji je poklonio svoje rukopise biblioteci koji su nastali prilikom njegovog boravka na Paliću, Gustav Krklec, Pero Zubac, Desanka Maksimović, Mirko Kovač, Stevan Raičković, Jožef Guljaš, Imre Šafranj, ali i neki od savremenika Dragan Velikić, Aleksandra Tišma, Oto Tolnai, Vladimir Pištalo, Svetlana Velmar Janković.

Gostovanje pisaca je bila prilika da se knjiga približi široj publici, da dobije smisao, i da širom, otvorivši svoje korice, otvori i proširi vidike svakome ko je čita.

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

One response to “Slavni dani naše biblioteke”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Oblačno

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura u Subotici kretaće se u rasponu od 5 do 17 stepeni Celzijusa. Usled biometeoroloških prilika oprez se savetuje

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.