blank

Spoljnotrgovinska razmena u septembru manja za 1,3 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije iznosila je 48,7 milijardi evra u periodu od januara do kraja septembra ove godine, što je pad od 1,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

blank
Foto: Pixabay

Izvoz robe iz Srbije iznosio je 21 milijardu evra, što je rast od 5,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvezeno 27,2 milijarde evra robe, što je manje od 6,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Spoljnotrgovinski deficit je iznoso oko 5,6 milijardi evra, što je za trećinu manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Podaci RZS-a pokazuju da je pokrivenost uvoza izvozom 79 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 70,1 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 59,5 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner Srbije predstavljaju zemlje CEFTA, sa kojima Srbija ima suficit u razmeni od 2,2 milijarde dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza: struje, žitarica i proizvoda od njih, pića, nafte i naftnih derivata i drumskih vozila.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Nova Ekonomija

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Zaštita lubenice

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.