blank

Sportisti na Olimpijskim igrama neće moći da jedu sve! Izbačeni pomfrit i avokado

Za 15.000 sportista na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu neće biti pomfrita. Da, dobro ste pročitali.

blank
foto: Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

U mestu koje se naziva najvećim restoranom na svetu, u srcu Olimpijskog sela u Parizu, Francuska — osim pomfrita i avokada, neće biti ni foa gra (foie gras – čuveni francuski specijalitet napravljen od masne jetre patke ili guske), ali će vegetarijanskih hot dogova, falafela i kinoe biti u izobilju, piše EUpravo zato.

Na Olimpijskim igrama biće služeno oko 45.000 obroka dnevno, a planirano je da tokom trajanja Igara ukupno bude posluženo 13 miliona obroka. Zbog ove velike količine, organizatori su najavili više lokalne i biljne hrane kako bi učestovali u rešenju klimatskih izazova sa kojima se svet suočava.

Sportisti će uživati u specijalitetima poput vegetarijanske šavarme, falafela od cvekle, pečenog patlidžana sa dimljenom paprikom, batata sa zatarom i humusom.

Ipak, neće biti izostavljeni ni oni koji konzumiraju meso, pa će tu biti i burgera i mesnih delikatesa – osim foa gra. Ovaj specijalitet od pačije ili guščije jetre je već neko vreme na udaru zaštitnika životinja jer podrazumeva da se patke ili guske tove putem sonde, odnosno prislnim hranjenjem.

“‘Ne’ za foa gra jer je dobrobit životinja u svačijim mislima, i ‘ne’ za avokado jer se dovozi iz velike udaljenosti i troši mnogo vode”, istakao je jedan od kuvara koji je zadužen za kuvanje i pripremu hrane na Olimpijskim igrama Šarl Gijo. Kako je objasnio ni pomfrita neće biti, a sve to jer je, tvrdi, previse rizičan zbog opasnosti od požara povezanih sa fritezama.

Izvor: eupravozato

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

blank

Upis brucoša na VTŠ

Nova školska godina za sve brucoše počinje u junu, kada će se na prvu akademsku godinu upisati nova generacija studenata. Visoka tehnička škola strukovnih studija

Detaljnije »

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.