blank

Forbes: Torlak prestao da predaje finansijski izveštaj: Darija Kisić neće morati da polaže račune javnosti

Bivša ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić odnedavno je vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak. Na ovu funkciju Vlada Srbije imenovala je brzopotezno, kao i njenu koleginicu Jelenu Tanasković, pošto su prethodno i jedna i druga ostale bez resora i fotelje u Nemanjinoj 11.

blank
Foto: Pixabay

Istražujući kako posluje ova državna zdravstvena ustanova, odnosno šta joj je prethodnik na mestu direktora Luka Dragačević ostavio u „amanet“, Forbes Srbija otkrio je da finansijskih rezultata Torlaka za 2023. godinu nema na sajtu Agencije za privredne registre.

Ni u registru privrednih društava, ali ni u onom gde su registrovane zdravstvene ustanove.

Razlog je sledeći, kažu u APR-u za Forbes Srbija:

„Članom 4. stav 5. Zakona o računovodstvu propisano je da se odredbe ovog zakona ne odnose na budžete i korisnike budžetskih sredstava, a članom 144. stav 8. i 9. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da je zdravstvena ustanova u javnoj svojini dužna da organizaciji obaveznog zdravstvenog osiguranja dostavi završni račun radi sačivanjavanja konsolidovanog izveštaja organizacija obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i druge izveštaje u skladu sa propisima kojima se uređuje budžetski sistem“, odgovaraju u APR-u navodeći dalje da je Institut Torlak obavestio APR da „počev od 01. januara 2023. godine isključivo primenjuje propise kojima se uređuje budžetski sistem“.

U skladu sa tim, izvršeno je ažuriranje Evidencije obveznika i od navedenog datuma Torlak nije obveznik primene Zakona o računovodstvu, a time ni obveznik dostavljanja finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre.

Opširnije pročitajte ovde.

Izvor: Forbes

Imaš priču? Imaš vest? Budi i ti reporter!

Javi nam se!

Podelite vest sa prijateljima:

blank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

blank
blank

Povezane vesti

Portal Subotičke.rs koristi kolačiće u cilju optimizacije funkcionalnosti i sadržaja sajta.
Korišćenjem portala prihvatate upotrebu kolačića.